Tappat luktsinne tydligt tecken på covid-19

Tappat eller försämrat luktsinne är det tydligaste symtomet på covid-19 enligt en ny studie. "De med positivt provsvar skiljer ut sig", säger forskaren Jonas Olofsson.

Tappat eller försämrat luktsinne är det tydligaste symptomet på covid-19. Arkivbild.
28.12.2020 19:46
De drabbade har beskrivit det som att exempelvis kaffet plötsligt inte smakar något alls. Eller att det rent av börjar att smaka illa.
Nu visar en stor internationell studie att förändringar i luktsinnet är det tydligaste symptomet på att man smittats av covid-19.
Enligt studien är de som skattar sitt luktsinne till 0–2 på en tiogradig skala med stor sannolikhet drabbade av viruset.
De som skattade sitt luktsinne som noll hade tio gånger ökad risk att vara smittade än de som inte hade någon luktnedsättning.
Att man har normalt lukt- och smaksinne är dock ingen garanti för att man är frisk, poängterar Jonas Olofsson, professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.
– Man kan ha covid även om man har kvar luktsinnet, inget enskilt symptom är hundraprocentigt, säger han.
– Men det är inte så vanligt att man vaknar på morgonen och plötsligt smakar kaffet bara som varmt vatten. Så om det händer nu under en covid-pandemi är det ett starkt tecken på att man borde isolera sig.
Studien, som publicerats i tidskriften Chemical Senses, bygger på en enkät med totalt drygt 15 700 personer och är en del av ett samarbete mellan över 500 forskare i världen.

Träna ditt luktsinne

Mellan 50 och 80 procent av dem som har covid-19 får ett försämrat eller helt utslaget luktsinne.
Det är oklart varför, men det finns två teorier om hur det kan gå till:
Viruset angriper stödceller i luktslemhinnan. Dessa stödceller behövs för att luktreceptorerna ska kunna bearbeta lukter.
Studier på möss har också visat att coronaviruset kan ta sig in i hjärnan via luktnerven och angripa den första delen av hjärnans luktsystem, som kallas luktbulben.
De flesta får tillbaka luktsinnet efter några veckor, men vissa får långvariga problem. Om man inte fått tillbaka luktförmågan efter en till två månader bör man uppsöka läkare.
När luktförmågan börjar komma tillbaka upplever många konstiga lukter.
Man kan själv testa sin luktförmåga på www.lukttest.se.
Tipset är att själv inleda luktträning någon vecka efter att övriga covidsymptom försvunnit, om luktförmågan inte kommit tillbaka. Övningarna går ut på att varje dag testa olika lukter och försöka identifiera dem. Mer tips och fakta finns på lukttraning.se, som forskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet står bakom.
Källa: Lukttraning.se

ANDRA LÄSER