Att supa blir dyrt i Qatar – femton euro för King of Beers

Alkohol och stora mästerskap på herrsidan har gått hand i hand sedan urminnes tider. Men i Qatar gäller helt andra regler, priser också för den delen. Och den som funderar på att smuggla in eller använda droger i emiratet bör fundera en gång till. Man riskerar nämligen dödsstraff om man åker fast.

Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.11.2022 20:34 UPPDATERAD 17.11.2022 06:55
Alkohol säljs normalt sett bara på vissa hotell och barer i Qatar men under VM har emiratet släppt lite på lagstiftningen.
Men den som vill ta sig några järn får förbereda sig att hosta upp med uppemot femton euro för en halvliter öl. Och det är inte vilken öl som helst det bjuds på, utan Budweiser. Av någon reklamnisse döpt till King of Beers, en uppfattning väldigt få människor delar.
En person kan beställa högst fyra öl på en gång. Efter fyra stop Budweiser är det tveksamt om du faktiskt är sugen på en runda till.
Det finns områden utanför arenorna där öl finns till försäljning och ett större festivalområde precis utanför Doha. Inne på arenorna säljs endast alkoholfri öl.
Du ska vara minst 21 år gammal för att få inhandla alkohol i Qatar och myndigheterna manar fotbollsturisterna till måttlig konsumtion. Att uppträda berusad på allmän plats är förbjudet enligt lag och på områdena där alkoholutskänkning är tillåten finns särskilda zoner dit personer som fått i sig för mycket diskvatten, ursäkta King of Beers, hänvisas för att nyktra till.
Användning, köp eller försäljning av droger är belagt med ytterst stränga straff i Qatar. Fängelsestraffen är långa och också dödsstraff tillämpas.

ANDRA LÄSER