Hackerattack efter terrorstämpling av Ryssland

EU-parlamentet stämplar Ryssland som ”statlig sponsor av terrorism”. Omedelbart efteråt uttalandet utsattes parlamentets webbplatser för en hackerattack. ”Europaparlamentet är under sofistikerad cyberattack”, skriver talmannen Roberta Metsola på Twitter.

EU-parlamentsledamoten Charlie Weimers (SD). Arkivbild.
TT
23.11.2022 18:17 UPPDATERAD 23.11.2022 18:40
EU-parlamentets ickebindande resolution antogs på onsdagen med klar majoritet, 494 röster mot 58 och 44 nedlagda.
Bland annat förklaras Ryssland som en stat som tillämpar terroristmetoder.
Men omröstningen hamnade snart i skuggan av en hackerattack mot parlamentet. Strax efter omröstningen drabbades dess webbsidor och uppkopplingen i byggnaden av stora problem – vilket snabbt väckte misstankar om en rysk hackerattack.
De uppgifterna bekräftades av talman Roberta Metsola, som på Twitter skriver att en prorysk grupp har tagit på sig ansvaret för attacken.
”Mitt svar: #SlavaUkraini (Ära åt Ukraina)”, fortsätter Metsola.

Står upp mot Putin

Enligt parlamentets talesperson Jaume Duch rör det sig om en så kallad DDOS-attack, som går ut på att överbelasta en hemsida eller ett system genom att styra stora mängder trafik till det.
”Inte direkt den smartaste metoden för att få oss att ändra oss på punkten om att klassa landet som en terroriststat. Vi kommer att stå upp mot Putins försök att söndra, och tysta, EU”, skriver svenska ledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett mejl till TT.
Idén bakom uttalandet som det röstades om kommer från svenske ledamoten Charlie Weimers (SD) – som hoppas att resolutionen ska vara början på något nytt.
– Det här kan ses som ett första steg mot att skapa ett juridiskt ramverk i Europa som möjliggör den här klassificeringen – vilket i sin tur kan skapa en situation där det inte bara är individer som begår krigsbrott å Ryska federationens vägnar utan även Ryska federation självt kan ställas till svars, säger Weimers på en svensk pressträff i EU-parlamentet.

ANDRA LÄSER