Danska militärövningar avbrutna – soldaterna saknar ammunition

Danska försvaret har avbrutit militärövningar i Lettland, som syftar till att stärka Natos närvaro i Baltikum. Detta eftersom soldaterna saknar ammunition.

Danmark och USA övar tillsammans på Bornholm. Arkivbild.
– Det är ett logistiskt problem, som inte löstes i tid. Det borde ha varit med, och det kom inte, så det är ett misstag, säger Jens Lønborg, som är ytterst ansvarig för insatsavdelningen i försvarsledningen.
Flera olika träningsaktiviteter har ställts in och hundratals soldater som sänts till landet i och med Natos förstärkning i Baltikum saknar därmed viktig träning som krävs för uppdraget, säger befälet Dennis, som är facklig företrädare för omkring 300 soldater i stridsbataljonen i Lettland och inte vill uppge sitt efternamn, till DR.
– Det är i grund och botten en fråga om liv och död.
– Det gör att man faller i nivå. Och om (Rysslands president Vladimir) Putin väljer att korsa gränsen hit, så är man inte 100 procent förberedd, fortsätter han.
Lønborg förstår soldaternas frustration men säger att tillräckligt med ammunition finns vid ett potentiellt ryskt angrepp och att man inte gått miste om kritiska övningsmoment utan kunnat träna på andra saker.
Ammunitionen väntas anlända senast nästa vecka.
ANDRA LÄSER