Flankstek är sommarens hit på grillen

Att tända grillen är som vårens första dopp, sommarens första kyss, höstens första kantarell eller vinterns första skidtur. Det är början på någonting nytt – speciellt just det här året.

Täckjacka, rök i ögonen och regn i nacken. Det är finsk grillsommar när den är som bäst.
03.06.2021 21:02 UPPDATERAD 04.06.2021 08:07
Grillandets viktigaste krydda är vädret. Den välmarinerade flanksteken, den hoisin-chilibestrukna laxen och köttfärsbiffarna måste snabbt räddas under tak när fotograf Kristoffer Åbergs prunkande trädgård utsätts för dagens första störtregn. Grillmaten räddas och tulpanerna i bersån klarar den himmelska attacken.
Grillen är av någon orsak ofta männens revir. Kanske för att en viss kall dryck brukar ingå i arsenalen. Alla män är också grillmästare, som bland annat ”vet” att gallret ska smörjas med rypsolja, inte olivolja – eller tvärtom – eller att det ska vara hett, eller kallt, när smörjningen sker.
För att undvika tuppfäktning har Kristoffer försett oss med två grillar: en gasgrill och en gammal hederlig kolgrill.

ANDRA LÄSER