USA:s kustbevakning hittade tusentals kilo droger – inuti Juhla Mokka-påsar

Den amerikanska kustbevakningen gjorde på tisdagen ett jättebeslag när fartyget USCGC Emlen Tunnell slog till mot drogsmugglare i Indiska oceanen.

Den amerikanska marinens fartyg USCGC Emlen Tunnell (i bakgrunden) slog till mot ett fartyg som smugglade droger i Juhla Mokka-påsar.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
01.02.2023 15:25 UPPDATERAD 01.02.2023 17:41
Besättningen på den amerikanska marinens fartyg USCGC Emlen Tunnell gjorde på tisdagen ett tillslag i Omanbukten, mellan Iran och Arabiska halvön.
Beslaget var stort – kustbevakarna kom över hela 4 000 kilo cannabis och 512 kilo metamfetamin, värda totalt över 30 miljoner euro enligt bedömningar.
Men det som slog tidningen Ålands sjöfarts redaktör med häpnad var det faktum att bilden som kustbevakningen släppte tydligt visade att en stor del av drogerna transporterades i Juhla Mokka-påsar.
”Detta är ett led i den ständiga kampen mot den internationella brottsligheten och skulle annars knappt rapporteras MEN den här gången är godset förpackat i förpackningar som är märkta Juhla Mokka och det är onekligen förbryllande”, skriver Ålands sjöfart på Facebook.
Också för företaget Paulig kommer det skedda som en överraskning. 
– Vi är medvetna om nyheterna. Det är olyckligt att vårt varumärke har använts för kriminell verksamhet. Vi har ingen mer information, säger Kaisa Lipponen, kommunikations- och ansvarsdirektör på Paulig.

Inget liknande har hänt förr?

– Nej, det har det inte.
Artikeln har uppdateras klockan 16.59 med kommentaren från Paulig. 

ANDRA LÄSER