Producenten om sprickan med Ulf Lundell – Det var en kärlekshistoria som gick åt helvete

Producenten Kjell Andersson och rockstjärnan Ulf Lundells karriärer satt intimt ihop. I dag pratar de inte med varandra. – Det är som en kärlekshistoria som har gått åt helvete, säger Andersson. Han är aktuell med en självbiografi.

Musikproducenten Kjell Andersson har arbetat med namn som Plura, Mauro Scocco, Lisa Ekdahl och Ulf Lundell. Nu kommer memoarerna om en färgstark karriär.
Björn Berglund/TT
15.02.2021 06:41 UPPDATERAD 15.02.2021 10:08
Några dagar före jul 1978 ringer telefonen hemma hos Kjell Andersson. Det är Ulf Lundell, som frågar vad han har för sig i helgen. Ingenting, förklarar Andersson. Och snart sitter han på ett nattåg mot Åre för att fira jul med Ulf Lundell, hans hustru Barbro Zackrisson och parets två små barn.
Tidigare samma år hade Andersson varit producent för Lundells album Nådens år och nu fördjupas deras relation. Kjell Andersson har själv inte mycket till familj. Sedan han var 16 har han fått klara sig själv, och han älskar att komma in i värmen.
– Det kändes som att hitta hem, säger han.
Drygt 40 år senare får den ljusa episoden inleda Kjell Anderssons självbiografi Ingen går hel ur det här. Kapitlet heter Julafton i paradiset.

Slagsmål i Köpenhamn

Samarbetet med Ulf Lundell fortsätter. De spelar in Ripp rapp, Längre inåt landet och Kär och galen. När Ulf Lundell går igenom sina kriser sover han på köksgolvet i Kjell Anderssons etta på Bondegatan. Eller Heartbreak Hotel som Lundell kallar den.
Men vänskapen sätts snabbt på hårda prov. Efter framgångarna rycker många i Lundell och säger sig kunna göra ett bättre jobb som producent. Alkoholproblemen växer och grälen blir fler. Inspelningen av Den vassa eggen i Köpenhamn blir en mardröm som kulminerar med att Andersson och Lundell nästan slåss. Efter det finns en spricka mellan dem som aldrig läker, enligt Andersson.
Relationen havererar fullständigt i början på 1990-talet. 2008 återförenas de för att spela in Omaha, men efteråt går Lundell ut i pressen och kallar inspelningen för den värsta han varit med om någonsin.

"Betytt så mycket"

Några fler försök till försoning kommer aldrig att ske, tror Kjell Andersson.
– Jag söker inte någon ny kontakt med honom. Det känns som att det har gått för många turer och om vi lappade ihop något skulle jag bara tänka att allt skulle spricka igen. Det är som en kärlekshistoria som har gått åt helvete. Det är synd. Han har betytt så mycket för mig. Men jag skulle inte kalla det någon sorg i dag, säger han.
Som producent och så kallad A&R på skivbolaget EMI var Kjell Andersson en gigant i svenskt musikliv. Han har arbetat med artister som Plura, Eldkvarn, Per Gessle, Gyllene Tider, Marie Fredriksson, Magnus Lindberg, Mauro Scocco och Lisa Ekdahl. För att nämna några.
Ändå har Ulf Lundell en särställning – både i Kjell Anderssons liv och i den nästan 570 sidor långa självbiografin.
– Jag fick en en stor tavla med alla Ulf Lundells guldskivor en gång. På min begravning kommer någon att vifta med den och ropa, "Stopp stopp! Den här ska också med ner i kistan", säger Andersson med ett snett leende.

"Dålig genetisk mix"

Kjell Andersson föddes 1951 och växte upp i ett arbetarhem i Södertälje. Senare skulle han få reda på att hans mamma blev våldtagen som 17-åring, och att hans pappa, som han aldrig träffat, avtjänat ett fängelsestraff för brottet.
I boken löper hans ofta mörka barndomshistorier parallellt med åren inom musikbranschen. Först var han tveksam inför att berätta. Men samtidigt tyckte han sig se kopplingar mellan sin barndom och hur han har varit som skivbolagsman – tuff och med omvittnat häftigt humör. Själv kallar han sin vrede för "den svarta hunden".
– Jag är ju ingen känd människa, vem fan skulle vara intresserad av det här? Men då fick jag förslaget att jag skulle stycka upp det i olika delar och stoppa in i boken. Det ger en bakgrund till varför jag är som jag är och förklarar en del av mina tankegångar. Jag är en dålig genetisk mix mellan min mor och min biologiske far, säger han.

Det låter som att du är väldigt hård mot dig själv?

– Har man haft den typ av humör som jag har haft, då lär man sig att se på sig själv kritiskt. Jag kunde explodera. Det är behagligt att explodera, men sedan går det 20 sekunder och så får man en enorm baksmälla. Det är väl därför som jag har försökt att vara hård mot mig själv.

Kjell Andersson

Född 1951 i Södertälje.
Bor i Stockholm.
Familj: Partnern S och bonussonen Viktor.
Bakgrund: Musikproducent och tidigare skivbolagsman på EMI i många år. Har arbetat med många av Sveriges största artister.
Aktuell med: Självbiografin Ingen går hel ur det här. Titeln kommer från Eldkvarns låt Nånting måste gå sönder.
Boken har han jobbat på i åtta år, sedan han tvingades lämna sitt jobb när EMI, där han jobbat sedan 1974, köptes upp av Universal. I inledningen tackar han bonussonen Viktor och Bodil Malmsten, som han tidigare har haft ett förhållande med.
– Jag är ingen författare i grunden. Jag skriver på intuition på sätt och vis. Sedan har jag lärt mig en del genom åren genom att jobba med Lundell och Plura, och från Bodil. Vi jobbade ihop mycket på en av hennes böcker.

ANDRA LÄSER