Stängs av efter läggmatch – OS i fara

En iransk judoka beordrades att förlora VM-semifinalen för att slippa möta en israel i finalen. Nu har Irans judoförbund stängts av – och landet riskerar att missa OS i Tokyo.

Saeid Mollaei, i blått, förlorade mot georgiern Luka Majsuradze i bronsmatchen i VM i Tokyo i augusti.
23.10.2019 14:04
Internationella judoförbundet, IJF, stängde tillfälligt av Iran redan den 18 september. Nu gäller avstängningen, från att tävla internationellt, på obestämd tid.
Det innebär att OS i Tokyo nästa år är i fara för de iranska judoutövarna. Även om avstängningen hävs före OS kommer de kanske inte ha hunnit kvalificera sig.
Det var under VM i Tokyo i augusti-september som den regerande världsmästaren i 81-kilosklassen, Saeid Mollaei, pressades av landets olympiska kommitté och regeringen att lägga sig i kvartsfinalen och i semifinalen för att undvika en final mot israelen Sagi Muki.
Mollaei ignorerade först ordern och gick till semifinal där han sedan förlorade. Han förlorade sedan även bronsmatchen. Judokan och hans familj fick ta emot hot från hemlandet och efter mästerskapet flydde 27-åringen till Tyskland.
Det är inte första gången som judokas från Iran och andra arabländer blivit tvingade att dra sig ur eller vägrat att tävla mot israeler i internationella mästerskap.
I OS 2004 hyllades den iranske världsmästaren Arash Mirashmaeili på hemmaplan sedan han vägrat att möta israelen Ehud Vaks. I OS 2016 skickades egyptiern Islam El Shehaby hem sedan han vägrat att skaka hand med israelen Or Sasson efter en match.
Sedan den iranska revolutionen 1979 har Iran vägrat att erkänna Israel som stat.

ANDRA LÄSER