Uppskjutning av Nasas månraket ställs in – igen

Det andra uppskjutningsförsöket för Nasas månraket Artemis 1 ställs in. Ett nytt bränsleläckage drabbade raketen bara timmar före den planerade uppskjutningen.

Klockan 20.17 på måndagskvällen går – förhoppningsvis – startskottet för Nasas rymdprogram Artemis.
03.09.2022 19:43 UPPDATERAD 03.09.2022 19:44
"Uppskjutningsdirektören blåste av dagens Artemis 1-uppskjutning. Flera felsökningsinsatser för att åtgärda området för läckan . . . löste inte problemet", skriver Nasa i ett uttalande.
Månraketen skulle ha skjutits upp på lördagskvällen svensk tid, och runt 400 000 personer uppskattas ha samlats i närheten för att se och höra uppskjutningen. Att den återigen senareläggs är en prestigeförlust för ett rymdprogram som redan är kraftigt försenat och blivit många miljarder dyrare än planerat.
Uppskjutningen skulle från början ha ägt rum på måndagsmorgonen den 29 augusti men sköts upp sedan Nasas ingenjörer upptäckt bränsleläckor och en överhettad motor.
Det är än så länge oklart när nästa uppskjutningsförsök ska ske.
Artemis 1 är ett test inför kommande bemannade månfärder. Inga människor kommer att finnas ombord, men väl tre människoliknande dockor. Om allt går bra hoppas Nasa att tidigast 2025 återigen kunna sätta människor på månen, däribland den första kvinnliga astronauten.

ANDRA LÄSER