Skadeproblem och spelare som inte får lämna Dragsvik – Rönnberg orolig för läget i BK-46

Tränaren Andreas Rönnberg säger att BK-46 är i ett tufft läge då spelarbristen gör att kvaliteten på träningarna är så pass att den hotar de unga spelarnas utveckling.– Situationen är ohållbar och vi måste göra något, säger han.

BK-tränaren Andreas Rönnberg är orolig över läget i det egna laget.
Filip Saxén
11.10.2020 18:41 UPPDATERAD 11.10.2020 18:46
Efter förra säsongen tappade BK-46 Oscar Kihlstedt och Alex Lignell. Den här säsongen har Karislaget spelande tränaren Andreas Rönnberg och André Udd långtidsskadade.
Inför söndagens hemmamatch mot HC Tallinn fick BK beskedet att Oliver Nordlund och Miska Henriksson inte får tillstånd att lämna Nyland Brigad på grund av de positiva covid-19-fallen på brigaden i Dragsvik i Ekenäs.
Det betydde att BK hade två niometersspelare med i matchen mot Tallinnlaget – Jac Karlsson och Victor Westerlund.
– Det här är en mycket svår situation för oss, säger BK-tränaren Rönnberg till HBL.
– Nordlunds och Henrikssons träningsledigheter började fungera normalt för bara några veckor sedan. Före det fick de inte ledigt för att träna med laget. Nu får de inte igen träningsledigt.
I matchen mot HC Tallinn fick Rönnberg möblera om i laguppställningen och BK kunde trots manfallet ta hem segern. Men problemen ligger djupare än att laget tvingas spela en match med bara två niometersspelare.
– Kvaliteten på våra träningar är mycket sämre än förra säsongen. Det är inte alltid så hävt på träningarna. Den försämrade träningskvaliteten kan leda till att de unga spelarnas utveckling stannar upp, säger Rönnberg.
Inför säsongen förväntade han sig att Udd skulle få sitt stora genombrott i den inhemska ligan medan också Nordlund och Henriksson skulle spela viktiga roller i laget. Udd skadade korsbandet och säsongen är med stor sannolikhet över medan ingen för tillfället verkar veta vad som gäller för beväringarna Nordlund och Henriksson.
– Det förstör helt vår säsong om de två inte kan komma ut för att träna och spela med oss. Vi måste få klarhet i situationen och få veta vad som gäller. Jag hoppas det klarnar nästa vecka, säger en frustrerad Rönnberg.
– Vi visste att den här säsongen kan bli både annorlunda och märklig med tanke på coronaviruset och hur förra säsongen slutade. Men det är jävla frustrerande att det nu är så här.
I BK funderar man nu febrilt på hur man ska kunna lösa spelarbristen. Ett alternativ är att värva spelare från utlandet men det är inte ett helt riskfritt alternativ.
– Det kan bli en onödigt dyr affär då vi inte vet hur säsongen kommer att se ut. Att värva en spelare från utlandet då det finns en risk för att säsongen kanske inte kan slutföras är kanske inte en så bra grej. Vi får kanske köra på med de spelare vi har och sedan satsa mera på nästa säsong i stället, säger Rönnberg.
Med tanke på att han själv genomgått en knäoperation som håller honom ur spel fram till våren och Udd i allra bästa fall kan hinna återhämta sig till slutspelet kommer BK knappast att vara i bästa tänkbara slag i vår.
– Jag har inte kunnat löpa och leva normalt på ett och ett halvt år så det är skönt om den här operationen skulle ge resultat de som läkaren säger och jag ska kunna spela igen. Tränarjobbet kommer i första hand men med tanke på läget i vår trupp just nu måste jag nog sätta mig själv i spelskick, säger Rönnberg.
– Udds korsband opererades och det brukar ta sex till nio månader och det har gått sju månader då slutspelet börjar. Så vi kan inte räkna med att han är med. I bästa fall kanske han är det men det finns inga garantier för att hans säsong inte är över.
Trots de tunga bortfallen har BK inlett säsongen starkt. Laget förlorade med uddamålet mot Cocks och med två bollar mot Dicken men i de övriga matcherna (GrIFK, Sjundeå IF, HIFK opch HC Tallinn) har det blivit segrar.
– Vi har presterat bra och fått ut det mesta av vår trupp i höst då vi förlorat knappt både mot Cocks och Dicken i matcher vi kunnat knipa poäng i trots att vi bara har tre spelare från förra säsongens öppningsuppställning på benen, säger Rönnberg.
I december borde landslagslinjespelaren Robin Sjöman vara tillbaka efter sin skada vilket är till stor hjälp både i anfall och i försvar.
– Men kvaliteten på träningarna är dålig och det här läget med bara ett par niometersspelare är inte hållbart hela säsongen. Så något måste vi göra, säger Rönnberg.

FM-ligan

Dicken 6 6 0 0 207-145 12
Cocks 5 4 0 1 158-137 8
BK-46 6 4 0 2 188-170 8
GrIFK 4 2 0 2 92-108 4
ÅIFK 6 2 0 4 152-189 4
SIF 5 2 0 3 128-139 4
HIFK 5 1 0 4 138-156 2
HCTallinn 5 0 0 5 148-167 0

ANDRA LÄSER