Ingen i Vita huset vill riskera ett nytt Helsingforsfiasko

Donald Trump har för vana att skapa rubriker vart han än går och vem han än möter. När den bombastiska presidenten i dag inleder sitt första officiella besök i Sydamerika, finns ingen orsak att vänta sig något annat denna gång heller.

Inget möte med Vladimir Putin. Detta höll Donald Trump tyst om då han träffade pressen före avfärden till Argentina. Beskedet kom efter att hans flygplan lyft.
30.11.2018 06:50 UPPDATERAD 03.12.2018 21:59
Även om G20-mötets flitiga tjänstemän gjort vad de kunnat för att bereda vägen för ett stabilt, fokuserat och balanserat toppmöte i Buenos Aires, med en enhälligt antagen slutkommuniké, är verkligheten den att sammankomsten är ett veritabelt minfält som den amerikanska presidenten står i beråd att rumla in på.
Donald Trumps att göra-lista toppas av försöket att avvärja en upptrappning av handelskriget med Kina. Det följande punkten på listan handlar om Vladimir Putin och behovet att tillrättavisa honom för den vida kritiserade militära aktionen mot Ukraina i Svarta havet. Och som om detta inte var tillräckligt, måste Trump också hitta ett sätt att bemöta den saudiska kronprisen så att det inte ser ut som ett kärt återseende med en man som en stor del av världen betraktar som en hänsynslös tyrann. Varför skulle någonting gå fel på en hinderbana som denna?
De största insatserna för Trump finns i förhandlingarna med den kinesiska presidenten Xi Jinping. Det har nu gått åtta månader sedan de första skotten sköts i handelskriget med Kina. Trump har upprepade gånger sagt att det kriget är enkelt att vinna, men ju längre tiden lider utan ett avtal och kinesiska eftergifter, desto större blir nervositeten i Vita huset.
Den oroliga aktiemarknaden, ett pyrande missnöje bland amerikanska jordbrukare som kommit i kläm i tariffträsket, stigande centralbanksräntor samt den färska nyheten om att GM stänger fem bilfabriker och säger upp 14 000 anställda i Nordamerika, har ökat behovet av en snabb Trumpseger i tvisten med Kina.
Trump vill att amerikanska företag ska få lättare tillgång till den kinesiska marknaden och att de inte ska behöva överlåta teknologisk kunskap till kineserna. Vidare vill man att Kina upphör med vad man anser vara stöld av amerikansk intellektuell egendom.
Kina har hittills främst erbjudit sig att importera mera amerikanska produkter för att balansera handeln mellan länderna och det är oklart om president Xi är beredd att ge efter på de centrala amerikanska kraven. Ett slutgiltigt avtal är inte att vänta i Buenos Aires, även om Vita husets viktigaste ekonomiska rådgivare uttalade sig i optimistiska ordalag i veckan.
Men det är möjligt att bägge parter har siktet inställt på moderata framsteg som skulle möjliggöra en vapenvila i handelskriget. Ett sådant avtal kunde ge Trump chansen att utan att tappa ansiktet låta bli att höja de gällande strafftullarna från nuvarande 10 procent till 25 procent. Det har han tidigare svurit att göra i januari om inget avtal nås. Det skulle innebära en allvarlig eskalering av handelskriget med ökande risker för såväl Trump som hela världshandeln.
Ursprungligen var det tänkt att Trump också skulle sätta sig ner för ett kort möte med Vladimir Putin i Buenos Aires. Men i går, då Trump redan var på sitt presidentflyg på väg till Argentina, kom nyheten om att han ställt in mötet på grund av den ryska aktionen i Svarta havet.
Den amerikanska administrationen med utrikesminister Mike Pompeo i spetsen har fördömt Kreml skarpt men Trump själv har varit vagare i sina uttalanden. Ett möte med Putin hade tvingat Trump att offentligt sätta hårt mot hårt och fördöma Putin och hans agerande. Det är dock någonting han aldrig varit villig att göra, allra minst ansikte mot ansikte. Det är inte otänkbart att det är därför mötet ställts in. Det är också möjligt att de nästan dagliga rubrikerna om nya detaljer kring relationen mellan Trumps rådgivare och de ryska försöken att påverka presidentvalet 2016 skapat ett läge som ansågs för ofördelaktigt för ett offentligt bilateralt möte med Putin. Ingen i Vita huset vill riskera ett nytt Helsingforsfiasko.
Det är också oklart om Trump kommer att ha ett officiellt möte med den saudiska kronprinsen Mohammed Bin Salman, som den amerikanska underrättelsetjänsten anser bära ansvar för mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi.
Trump har valt att blunda för kronprinsens eventuella skuld och prioritera den ostörda relationen till en viktig bundsförvant i en orolig region. Hans skrupellösa politik har dock inte fallit i god jord i den amerikanska senaten som gav presidenten en seriös reprimand på onsdagen, då lagstiftarna röstade med klar majoritet för en resolution som skulle avbryta USA:s stöd till den saudiska koalitionens krigföring i Jemen.
Det var en häpnadsväckande aktion med ett klart budskap till presidenten att sätta kronprinsen på plats. Problemet är att Donald Trump aldrig varit speciellt bra på att dansa efter andras pipa. Därför vore jag inte förvånad om Trump trotsar alla på G20-mötet och låter sig fotograferas leende i fullt samförstånd med den saudiska ledaren.

ANDRA LÄSER