Kuusela och Killinen knep EM-platser – ryggkramp stoppade Helander

Herrarnas spjuttävling bjöd på stort drama då hemmahoppet Lassi Etelätalo fixade guldet på sista kastet. Toni Kuusela förbättrade sitt säsongsbästa rejält och vann kampen om den tredje EM-platsen. Oliver Helander kastade bara en gång.

Toni Kuusela fixade en EM-plats i Kalevaspelen. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
07.08.2022 18:55 UPPDATERAD 07.08.2022 20:32
Insatserna i herrarnas spjutfinal var höga i Kalevaspelen. På spel stod utöver FM-guldet också en plats i EM i München – förutsatt att de EM-aspirerande idrottarna skulle nå 82 meter.
Toni Keränen såg till att den tredje EM-platsen skulle avgöras genast då hans första kast mätte 82,52. Men Toni Kuusela skulle få det sista skrattet. I andra omgången smällde han till med en jättebåge på 84,01 – ett resultat som Keränen aldrig lyckades slå.
Kuusela förbättrade på sitt säsongsbästa med över tre meter och såg ut att bli korad till finsk mästare. Men Lassi Etelätalo, som ofta tänder till i de senare omgångarna, ville belöna sin hemmapublik.
Med ryggen mot väggen slog han till med 84,62 som bara är 36 centimeter från hans personbästa. Kastet var guld värt och ett fint formbesked inför EM.
För Oliver Helander blev finalen tråkig. Hans första kast flög högt och landade som en pil på anspråkslösa 76,22. Det var också Helanders sista kast. Senare blev det klart att EM-medaljhoppet skulle ha fått en ryggkramp och att han avbröt finalen som en försiktighetsåtgärd.

Killinen till EM, stafettlagen presenteras på måndag

Damernas släggfinal fungerade som en direkt EM-kvaltävling mellan Sara Killinen och Suvi Koskinen. Den sista EM-platsen gick åt Killinen vars längsta kast mätte 66,59 mot Koskinens 65,47. EM-klara Silja Koskinen (69,78) tog hand om guldet och Krista Tervo (68,98) om silvret.
På måndag spikas Finlands EM-trupp, inklusive stafettlagen på damernas och herrarnas 4x100 meter samt damernas 4x400 meter. Finlands U20-damer skrällde till med en fjärdeplats i JVM-finalen i Colombia med nytt finskt juniorrekord och de unga damerna blandade sig därmed in i EM-spekulationerna.

ANDRA LÄSER