De allra flesta bakverk utgår från vetemjöl eftersom det är väldigt lätt att baka med. De fina bakegenskaperna beror på den höga halten gluten som finns i vetemjöl och som bidrar till att degen jäser och att kakorna blir porösa.
Många vill kanske ändå ersätta åtminstone en del av vetemjölet med något annat mjöl för att skapa variation eller för att öka näringsinnehållet i bakverken. Till exempel rågmjöl höjer fiberhalten, och fullkornsmjöl innehåller överlag mer vitaminer och mineraler.
– Då man byter ut vetemjöl mot andra mjölsorter lönar det sig att tänka på både smak och kemi, säger Sandra Mellberg som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet.
ANDRA LÄSER
Tv-recensioner
Recension: “Jag vill knappt ha barn längre” – ny dokumentär skildrar svenska influeraren Bianca Ingrossos liv
04.06.2023 15:08

Konsument
Pernod Ricard backar, Marabouägaren tiger – ”Kunderna röstar med fötterna då företag agerar oetiskt”
04.06.2023 14:34



Skola och utbildning
Erfaren svensk spanare fick inte jobba som polis i Finland – ”Borde ha gått om hela utbildningen – då sa jag nej”
04.06.2023 05:01
