Våga experimentera med bovete- och talkonmjöl i julbaket

Känner du för att experimentera med olika mjölsorter då du bakar? Det finns en mängd olika mjölsorter att välja mellan på marknaden. Martha ger dig några tips på vägen kring hur du ska tänka då du byter ut vetemjölet. Dessutom har Marthaförbundet tagit fram recept på klassiker i ny tappning, som kolasnittar med bovetemjöl och spritsar med talkonmjöl.

Förr var det tradition att baka sju sorters kakor. Att bjuda på mindre än sju sorter ansågs snålt, och att bjuda på mer ansågs högfärdigt. I dag är det knappast så vanligt att bjuda på sju sorter, men om du bakar flera sorter kanske du har möjlighet att experimentera mer med att byta ut mjöl – och det finns mån att misslyckas med några bakverk.
16.12.2020 21:00 UPPDATERAD 17.12.2020 10:02
De allra flesta bakverk utgår från vetemjöl eftersom det är väldigt lätt att baka med. De fina bakegenskaperna beror på den höga halten gluten som finns i vetemjöl och som bidrar till att degen jäser och att kakorna blir porösa.
Många vill kanske ändå ersätta åtminstone en del av vetemjölet med något annat mjöl för att skapa variation eller för att öka näringsinnehållet i bakverken. Till exempel rågmjöl höjer fiberhalten, och fullkornsmjöl innehåller överlag mer vitaminer och mineraler.
– Då man byter ut vetemjöl mot andra mjölsorter lönar det sig att tänka på både smak och kemi, säger Sandra Mellberg som är hushållsrådgivare på Marthaförbundet.

ANDRA LÄSER