THL: Använd munskydd inomhus på alla offentliga platser

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina rekommendationer om munskydd.

Från och med fredagen är det obligatoriskt att använda munskydd på VR:s tåg igen.
Den ökade smittspridningen har fått Institutet för hälsa och välfärd THL att komma med nya rekommendationer om munskydd. De lyder: använd munskydd inomhus på alla offentliga platser och i kollektivtrafiken. Rekommendationen gäller för hela landet och både vaccinerade och ovaccinerade.
Munskydd är bra att använda i lägen där det är svårt att undvika närkontakt. Smittrisken är också betydligt högre inomhus, säger THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen i ett pressmeddelande.
Personer som inte är vaccinerade eller har antikroppar mot covid-19 löper en flerfaldigt större risk för att smittas och insjukna allvarligt än vaccinerade.
Framför allt ovaccinerade personer över 12 år och som av hälsoskäl löper en större risk att insjukna i allvarlig covid-19 bör överväga att använda ett munskydd som skyddar bäraren effektivt, enligt THL.
Evenemangsarrangörer har också möjlighet att be deltagare att bära munskydd.
THL konstaterar ändå att alla, oberoende av rekommendationer själva bestämmer om de bär munskydd eller inte.

Munskydd krävs på tågen

VR återinför obligatorisk användning av munskydd på alla bolagets tåg. Munskyddstvånget återinförs i dag, fredag, uppger VR.
Enligt bolaget vill man genom åtgärden göra tågresorna säkrare.
Munskyddstvånget kommer att ingå i VR:s resevillkor. Om resenären av hälsoskäl inte kan använda munskydd räcker det med att uppge detta för konduktören. Barn under 12 år berörs inte heller av munskyddstvånget.
VR har sedan hösten 2020 starkt rekommenderat resenärer att använda munskydd under tågresor. Under perioden mars–oktober 2021 var det obligatoriskt att använda munskydd på tågen. VR:s personal har använt munskydd sedan september i fjol.
ANDRA LÄSER