Med muskelkraft över Atlanten – Jolle Blässar och Markus Mustelin är klara för start

Om två veckor har Jolle Blässar och Markus Mustelin varsin enkelbiljett till Kanarieöarna. Där sätter de sig i en roddbåt och greppar årorna. De ska bli första finländare någonsin att ro över Atlanten. – Det är ungefär som att ro sträckan Helsingfors-Hangö varje dag. I 40 till 50 dygn.

Markus Mustelin och Jolle Blässar räknar med en genomsnittlig fart på fem kilometer i timmen. Det blir ungefär 80 sjömil per dygn.
Johanna Häggblom
06.11.2021 11:00
– Du kan gissa hur motiverande det är att sitta och göra upp en budget för nästa år, säger John "Jolle" Blässar och syftar på sitt ordinarie jobb som landschef för bryggtillverkaren Marinetek.
I själva verket kliar det i fingrarna över att få komma i väg på det äventyr som upptagit hans och kompanjonen Markus Mustelins tankar i över två år.
De ska ro över Atlanten, ibland tillsammans, ibland turvis, ibland mot strömmen och förhoppningsvis ofta med skjuts av den ostliga passadvinden.
– Om strömmarna är starka handlar det mest om att inte backa, utan bara hållas på stället. Men om konkurrenterna backar kan man ju säga att vi ändå vinner på det, funderar Mustelin.

En miljon årtag

Starten i roddtävlingen Talisker Whisky Atlantic Challenge går den 12 december från La Gomera på Kanarieöarna.
Målet finns i Antigua i Karibien, sträckan är ungefär 4 800 kilometer.
Det går att ro ensam, i par eller i fyra personers grupper.
Jolle Blässar och Markus Mustelin deltar i parrodden med 12 andra deltagare.
Tar uppskattningsvis mellan 40 och 50 dygn.
Kräver ungefär 1,5 miljoner årtag.
Provianten består av frystorkad mat, upp till 6 000 kilokalorier per dag och person.
Ingen dusch, en hink fungerar som wc.
Dricksvatten filtreras från havsvatten.
Målet är att samla in minst 100 000 euro för skyddet av Östersjön i samarbete med John Nurminens stiftelse och Håll Skärgården ren.
Här kan du följa roddarna Two Rowing Finns.
Bakom sig har de nu över 270 timmar tillsammans i en roddbåt, vilket också är ett krav för att ens få ställa upp i tävlingen för parroddare.
– Minimikravet är 120 timmar, man måste verkligen ha testat på att vara tillsammans för att klara en sådan här utmaning.

"Håll käften och ro"

Mustelin och Blässar har äventyrat ihop förr och vet ungefär när den andra inte är mottaglig för några skämt eller diskussion över huvud taget.
– Då är det bara att hålla käften och ro, säger Mustelin.
Då vågorna och vindförhållandena är besvärliga kommer det mest att handla om roendet. Det krävs kring en och en halv miljoner årtag för att komma över Atlanten, och vartenda ett räknas i slutändan, speciellt om man som Mustelin och Blässar är tävlingsinriktade och inte nöjer sig med att bara komma fram.
Med muskelkraft ska de ro över Atlanten. – Det är inte frågan om något maraton med hög puls. Det blir som att gå i uppförsbacke med lätt packning.
– Men då det är platt vatten finns det mer tid för egna funderingar, säger Mustelin.
– ... som att varför gör vi detta?
– Hur har vi hamnat här?
Markus Mustelin konstaterar att de egentligen inte hinner se så mycket av varandra som man skulle tro.
– Egentligen tillbringar man ganska mycket tid ensam. Då den ena ror ska den andra hinna äta, sköta om sin hygien, fixa på båten och sova. Det är viktigt för att orka hela vägen.

Två timmar i taget

Då startskottet går på La Gomera den 12 december kommer både Mustelin och Blässar att sitta vid årorna.
– Då är vi båda utvilade och starka.
Men rätt snart ska äventyret rulla på enligt ett noga förberett mönster för att roddarna ska klara av de 40 till 50 dygn tävlingen beräknas ta. Den ena ror i två timmar, den andra vilar. Och så byter de.
– Det gäller att vara snabb vid vaktskiftet. Varje minut vi pausar kan i slutändan betyda flera dygns längre rodd på slutet.
Viktigt är också att äta hela tiden. Mustelins dagsranson ligger på 5 300 kilokalorier, Blässars på 6 000. Varje dag äter de tolv portioner mål, varvat med små snacks och högenergimat.
– Vi har till exempel jordnötssmör i flytande form som man kan klämma med i gröten eller i maten hela tiden, säger Blässar.
– Och det finns med rejält med choklad och godis. Varje dag är godisdag! jublar Mustelin men tillägger snabbt:
– Sällan är det ändå en njutning, utan vi måste verkligen vara disciplinerade och tvinga i oss tillräckligt med näring. Annars kan man plötsligt snabbt förlora krafterna.

Hundratals kilo "kama"

Maten ombord väger 172,6 kilogram. Det har paret noggrant räknat ut då de packat båten för start. Varje båtlag har en fått en lång checklista av arrangörerna med saker som ska finnas ombord, från flytväst, tuta och raketer till två par solglasögon och solhattar per man till exempel.
Med ombord finns mat för flera månader, så det räcker och blir över. – Det är ingen bantningskur vi ger oss in på, utan det är viktigt att äta mycket hela tiden, säger Markus Mustelin.
Ända sedan våren har de packat och plockat ihop. Den slutliga förberedelsen av båten skedde på Björnsö i östra Helsingfors en solig helg i oktober. Då fylldes det 250 kilogram tunga skrovet med upp till 300 kilogram av det de kallar "kama" och kördes till en container i Nordsjö för att därifrån fraktas söderut mot La Gomera.
Själva reser Mustelin och Blässar ner med bara handbagage, i sällskap av fru, flickvän och döttrar.
– Tanken är att de ska möta oss på Antigua igen i januari, om vi kommer fram.
– Då kanske vi fått nog av varandra, säger Mustelin.
– Tack och hej då bara, nu lämnar jag dig här med båten.

Vad gör ni ...

... då ni inte orkar med varandra?
"Det är därför man har varsin spellista på 600 låtar som snurrar på repeat. Eller en ljudbok."
... då ryggen tar stryk av roendet och kroppen behöver sträcka på sig?
"Man hoppar i vattnet och skrubbar rent bottnen från snäckor och sjögräs och passar på att röra på kroppen, det lär vara skönt. För det kommer att vara obekvämt, därför har vi också fyra eller fem olika dynor att sitta på beroende på hur det känns i baken. Och händerna kommer att ta stryk, men också det monotona roendet.
... då det är julafton?
"Är det tufft väder blir det inget firande. Annars äter Jolle gröna kulor och Markus London drops, och så lyssnar vi på Bachs Juloratorium såklart, haha."
... då det blir svettigt?
"Oftast kommer det att vara hett och fuktigt. Man måste vara noggrann med hygienen och tvätta kläderna i sötvatten för att få bort saltet. Och se till att torka dem efteråt."
... om det blir kallt?
"Då har vi en, men bara en, filt att dela på."
... då ni inte får sova mer än en timme och tjugo minuter i sträck?
"Om man räknar ihop alla enskilda timmar blir det ändå närmare åtta timmar per dygn."
... då ni inte orkar ro?
"Ja, då sitter vi där och tänker att vad fasingen har vi gett oss in på. Dels gör vi det här för att vi är äventyrslystna, men också för att samla in pengar för Östersjön (se faktaruta)."
Läs också:
"Det verkar helknäppt, men det går att genomföra" – Markus Mustelin och Jolle Blässar ska ro över Atlanten

ANDRA LÄSER