Vilket är ditt parti i EU-valet? Hitta rätt med HBL:s EU-kompass

Vad handlar EU-valet egentligen om? Testa HBL:s EU-kompass så får du veta vilket parti som står dig närmast.

Den 23-26 maj går Europa till val. I Finland ska vi rösta i EU-valet söndagen den 26 maj. Förtidsröstningen pågår 15–21 maj i Finland och den 15–18 maj för finländare bosatta utomlands.
Men hur ska man egentligen tänka kring EU? Vilka frågor är viktiga? Och var står partierna i sin syn på EU?
Här hittar du själva kompassen.

EU-kompassen

HBL erbjuder sina läsare en EU-kompass som består av 15 påståenden. EU-kompassen är en uppföljare på HBL:s valkompass i riksdagsvalet, som blev en veritabel succé. Den lockade fler användare än förväntat och många läsare tog kontakt med uppskattande kommentarer om upplägget och innehållet.
EU-kompassen följer samma upplägg men innehåller färre frågor. Vi tror ändå att den ger en snabb och fyllig inblick i den politiska debatten. Där finns miljöfrågor om storskarven, fossildrivna bilar och koldioxidskatt. Med finns också knepigare ideologiska frågor om hur EU ska utvecklas. Borde EU bli Europas Förenta stater? Eller ska samarbetet inom EU vara mindre omfattande i framtiden?
Och hur är det med euron – ska Finland stanna kvar i eurosamarbetet eller på sikt återta den gamla valutan marken?
Du tar ställning till påståendena genom att välja ett av fem svarsalternativ.
Pröva också: Här är Hufvudstadsbladets EU-valkalender!
I samband med frågorna finns en kort beskrivning av vad frågan handlar om följt av de vanligaste argumenten för och emot. Det ger en snabb inblick i EU-politiken och hjälper dig om du är osäker på vad du tycker. Som sakkunnig och expert på EU-politiken har vi anlitat Teija Tiilikainen, direktör vid Utrikespolitiska institutet.
Om du testar kompassen i mobilen hittar du de förklarande texterna genom att trycka på en pil uppe till höger.
På slutet ombeds du rangordna vilka tre frågor du tycker är viktigast. Det kan du också hoppa över om du vill. Efter det uppenbarar sig svaret i form av ett stapeldiagram: Det här partiet ligger närmast dig.
Kopplat till EU-kompassen finns också två länkar som det lönar sig att klicka på. Den ena leder till partiernas kommentarer om de 15 frågorna. Genom att läsa dem får du en bild av hur partierna tänker och resonerar.
Den andra länken leder till en beskrivning av partierna, deras EU-politik och framförallt till vilken europeisk gruppering i EU-parlamentet som partiet hör.
EU-parlamentet är det enda av EU:s organ som vi kan välja våra representanter till genom direktval. Finland utgör en enda valkrets och vi ska välja 13 ledamöter (14 ifall Storbritannien går ur EU). Val till EU-parlamentet infaller vart femte år. År 2014 var valdeltagandet 41 procent.

Valet till Europarlamentet 2019

Valperiod 2019–2024
Om Storbritannien lämnar EU före valet ska 705 representanter väljas och 14 av dem från Finland
Om Storbritannien inte lämnar EU före valet väljs 751 ledamöter och 13 ledamöter från Finland
Hela landet utgör en enda valkrets
Valdag i Finland är den 26 maj
Förhandsröstning pågår 15–21 maj i hemlandet och 15–18 maj utomlands
Valdeltagandet i valet för fem år sedan var 41 procent. Flitigast röstade ålänningarna, med ett valdeltagande på 57,5 procent.
ANDRA LÄSER