”Det finns hopp för grön omställning, men först blir det krogslagsmål”

Mineraler är den nya oljan – en alldeles kritisk bristvara, varnar forskaren Simon Michaux. Räcker en planet till? Är det dags fatta spaden och börja gräva ifall vi vill genomgå fossil avgiftning och elektrifiera samhället?

På jobbet vid GTK finns en imponerande mineralsamling, men också hemma har forskningsprofessor Simon Michaux en bokhylla full av stenar, i likhet med ”alla geologer”. Hans personliga favoritjordart är lera, som är ”den mest vetenskapligt mångskiftande, mellanpunkten mellan mineraler och levande ting”.
Torsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
11.12.2022 06:00 UPPDATERAD 11.12.2022 06:45
Den australiske geologen Simon Michaux stortrivs i Finland. Här har han för första gången fått gehör för de olycksbådande men samtidigt hoppfulla slutsatserna som hans forskningsdata pekar på. Ja: vi måste göra oss av med vår aptit på fossilt, men samtidigt saknar vi en realistisk vägkarta för ett förnybart samhälle. Han menar att vi hittills har målat upp luftslott, som kan utgöra en språngbräda mot annorlunda, ännu okända lösningar.
– Jag är pessimist på kort sikt, optimist på lång sikt. Däremellan råkar mänskligheten ut för ett krogslagsmål! skrattar Michaux, som har en lång erfarenhet inom gruvindustrin på båda sidorna av ekvatorn.
Med sin forskning har han ruskat om både vetenskaparna och industrin. Allt bottnar i tre insikter:

ANDRA LÄSER