”Barnmusik kan också vara ambitiös”

Den finlandssvenska barnmusikorkestern FlipFlop satsar på ambitiös musik för yngre publik. – Barn är den mest krävande publiken, säger sångaren Daniela Fogelholm.

Förutom sångerskan Daniela Fogelholm består bandet också av Juha Kujanpää som spelar piano, Lauri Salokoski, basist och sångare och trummisen Mikael Seire.
Jenny Jägerhorn-Tabermann
19.11.2018 07:30 UPPDATERAD 20.11.2018 09:52
Visst kan man göra ambitiös och välproducerad musik också för barn, den ska inte kvalitetsmässigt skilja sig från vuxenmusik. Så resonerade Daniela Fogelholm när hon samlade ihop den finlandssvenska barnmusikorkestern FlipFlop. Bandet har precis kommit ut med sin andra skiva med titeln Simma.
– Vi har försökt introducera olika musikstilar, och gjort allt så ambitiöst som möjligt. Vi har inte utgått från musik specifikt för barn, utan helt enkelt bra musik som också ska tilltala vuxna.
Förutom sångerskan Fogelholm består bandet också av Juha Kujanpää som spelar piano, Lauri Salokoski, basist och sångare och trummisen Mikael Seire.
– De är alla musiker jag samarbetat med tidigare. När vi dessutom alla fått egna barn kändes det ännu mer angeläget att göra barnmusik tillsammans, säger Fogelholm.

Kända musiker och författare

På den nya skivan gästspelar sex musiker på instrument som trombon, tuba, saxofon, klarinett, flöjt, trumpet, violin, gitarr, mandolin. I låten Simma beatboxar Venla Ilona Blom från Tuuletar. En annan känd artist som medverkar är Petri Puolitaival från Dalindeo och Ricky Tick Big Band.
Nytt sedan förra skivan är också samarbetet med författaren och dramatikern Malin Kivelä och den prisbelönta barn- och ungdomsförfattaren Annika Sandelin, som står för flera av låttexterna på skivan Simma.
En av Nordens mest framstående barnboksillustratörer, Linda Bondestam kommer att göra animationer som blir musikvideo åtminstone till låten Simma. Bondestam har också illustrerat skivomslaget.
Fogelholm har jobbat mycket med barn, som sjukhusclown och har undervisat barn i musik och drama. Att också göra musik kändes naturligt.
– När FlipFlop startade 2014 fanns främst manliga förebilder när det gäller barnmusik i Svenskfinland. Jag har inspirerats mycket av det rikssvenska bandet Familjen Svängsson, som jag tycker musikaliskt har tillfört något hel nytt till barnmusiken, med kontrabas och jazzstuk och en fantastisk kvinnlig sångare, Lisa Östergren, säger Fogelholm.
På spelningarna uppträder också maskoten grodan Filippa. Idén till den föddes under skärgårdsteaterns turné 2014 då Fogelholm hittade en bok från 70-talet med titeln Flipflop på ett loppis.
– Boken handlade om en groda. Senare betraktade jag under en dansimprovisation med sjukhusclownerna en kollega, Kaisa Niemi, och tyckte hennes mimik och rörelser var så uttrycksfulla och roliga. Hon råkade dessutom vara grodfantast och var som skapt för rollen som grodan.

Vilka typiska element hör barnmusiken till?

– Det ska finnas överraskningsmoment och lite effekter på vägen. Texterna får inte vara för abstrakta, barnen ska kunna relatera till dem. En låt som jag skrev handlar till exempel om vår hundvalp Luna. Många barn har ett djur som bästa vän. En annan låt som är skriven av Malin Kivelä handlar om separation, många barn kan relatera till hur det är att ha två hem. Det är speciellt roligt att märka att vår musik tycks gå hem hos allt från ett till tolvåringar.
Bandmedlemmarnas egna barn har varit en inspirationskälla för alla låtar.
– Vi har utgått från de olika faser och tankar de har. Vi har också provkört låtar för dem och de har fått vara med i slutarrangemanget på ett hörn.

Vad var den första feedback ni fick av era barn?

– Det är alltid spännande att se vilken låt som höjs upp. En av min sons favoritlåtar är komponerad av Juha Kujanpää och med text av Annika Sandelin. Den handlar om tant Sivs skor, den är väldigt rolig. Lauris låt Simma verkar också vara en hit. Alla barn älskar att simma. På våra spelningar har vi en rolig koreografi till låten.

När kan man se er uppträda?

– Våra nästa öppna spelningar är på våren. I mars har vi en spelning i Topeliussalen i Sibbo och i april uppträder vi på Nordhuset i Helsingfors. Daghem kan också beställa oss. I och med att vi är rätt så många i bandet, kan man slå ihop sig och dela på kostnaderna.

ANDRA LÄSER