Haavisto beskylld för att ha hallucinerat kring anklagelser mot Etiopiens regering

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sägs ha hallucinerat om sitt möte med den etiopiska regeringen i februari.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) kommenterar ännu inte Etiopiens beskyllning om att han ljugit för Europaparlamentet. Arkivbild.
Den etiopiska regeringen beskyller utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) för att ha ljugit för Europeiska Unionen. I sitt tal till EU-parlamentet den 15 juni sade Haavisto bland annat att Etiopiens regering sagt att den ska utrota hela populationen i området Tigray i norra Etiopien.
Etiopiens utrikesministerium lade på fredagen ut ett uttalande på Twitter där de försvarar sig mot Haavistos "oansvariga och odiplomatiska påstående".
I uttalandet skriver de bland annat att Haavisto hallucinerat eller kommer ihåg fel när han uttalat sig om sitt möte med den etiopiska regeringen i februari.
I sitt tal till EU säger Haavisto att etiopiska ledare under mötet i februari bland annat sagt att folket i Tigray ska utrotas.
"De använde verkligen den här sortens språk, att de ska förstöra tigreanerna och att de kommer att utrota tigreanerna i hundra år och så vidare, vilket för mig lät som väldigt allvarliga kränkningar och våld mot de mänskliga rättigheterna", säger Haavisto i den video där han svarar på frågor från Europaparlamentet.
Han säger också att det i hans ögon ser ut som en etnisk rensning.
Utrikesminister Haavisto kommenterar inte fallet under veckoslutet. En presstillställning kommer att ordnas på måndag eftermiddag.

ANDRA LÄSER