Åland blir världens största discgolfpark – en bana i varje kommun till midsommaren

Planen är en discgolfbana i varje åländsk kommun och över 170 hål på hela Åland. Inom maj väntas ritningarna över banorna vara klara och till midsommar ska de öppnas.

Ålands näringsminister Fredrik Karlström och Företagarna på Ålands ordförande Mats Adamczak på Granlunda gård, där en av discgolfbanorna ska byggas, och Carina Sommarström från marknadsföringsföretaget Samba Media.
Ida Jansson/SPT-Nya Åland
15.05.2020 17:09 UPPDATERAD 15.05.2020 17:49
Det började med att Mats Adamczak, ordförande för Företagarna på Åland, kläckte idén om 16 discgolfbanor på Åland – en i varje kommun. Adamczak hade tidigare utsetts av näringsminister Fredrik Karlström för att ta fram innovativa lösningar för turismen på Åland i och med coronaviruskrisen.
Enligt Adamczak växer discgolfen i både Finland och Sverige. Finland har över 650 banor vilket är flest antal discgolfbanor i Europa.
– Finland, Sverige och Estland är med bland de topp fem-länderna i världen och Åland är där mitt emellan, säger han.

Stöd har beviljats

Nu har projektet beviljats 96 600 euro i stöd från Ålands landskapsregering. Även åländska företag ställer upp som sponsorer.
Näringsminister Fredrik Karlström är glad över initiativet och säger att det på bara några veckor har gått från idé till handling.
– Det är imponerande hur det lilla samhället Åland sätter discgolfen på världskartan, säger Karlström.
När alla 16 banor står klara kommer Åland att vara ”världens största discgolfpark”, säger Adamczak.

Klara till midsommar

Förra veckan inleddes planeringen av de nya banorna. Inom maj är det meningen att discgolf-företaget Spin 18 ska ha alla ritningar för samtliga banor klara.
– Det här betyder att vi faktiskt försöker få alla banorna klara till midsommar. Det låter ju helt galet och det är det. Det krävs att folk ställer upp i bygderna och gör de här banorna, säger Mats Adamczak.

ANDRA LÄSER