Iran debuterar i handbolls-VM – i hijab: "Trevligt inslag"

Det iranska damlandslag spelar för första gången i handbolls-VM i Spanien i kväll. – De spelar i hijab och det är ett trevligt inslag i handbollen, säger norska lagkaptenen Stina Bredal Oftedal om Irans debut till VG.

Irans landslag VM-debuterade mot Rumänien på fredagskvällen.
Irans första match i mästerskapet spelas mot Rumänien.
På söndag väntar Europamästaren Norge.
Norska landslagskaptenen Stina Bredal Oftedal hyllar Irans VM-kvalificering som landet säkrade i september när man vann över Syrien i det asiatiska mästerskapet.
– De spelar i hijab och det är ett trevligt inslag i handbollen. Det varit mycket snack om att nivån faller i VM, men det här är något av det mest positiva med att mästerskapet utvidgas till 32 nationer.
Efter beslutet att utöka VM från 24 till 32 nationer har internationella handbollsförbundet IHF mötts av kritik. Skillnaderna mellan lagen anses för stor och leder till en ojämn turnering, menar kritikerna.
Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson har stöttat beslutet att fler nationer får chansen.
– Jag ser fram emot matchen. Det är ett stort steg. För muslimska kvinnor är det fantastiskt. Det här är en historisk händelsen, säger han.
Irans lagkapten Shima Zare menar att VM-deltagandet är ett viktigt genombrott.
– Vi vet att ett muslimskt lag kan hävda sig mot starka lag, säger Zare till VG.
Hijab är en huvudbonad som används av muslimska kvinnor som täcker håret, halsen och axlarna. Fler och fler iranska kvinnliga idrottare ses använda hijab under tävling. Bland annat sprang Farzaneh Fasihi 100 meter i OS i Tokyo 2021 i hijab.
Kimia Alizadeh Zenoorin, från Iran, använde också hijab när hon tog brons i taekwondo i OS i Rio de Janeiro 2016.

ANDRA LÄSER