Polisen utreder bussolyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten

Blickarna riktas nu på busschaufförens handlande före olyckan i Kuopio som krävde fyra dödsoffer. Polisen utreder olyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fyra dödsvållanden.

Olycksbussen bärgades sent på fredagskvällen.
25.08.2018 11:31 UPPDATERAD 25.08.2018 16:18
Enligt ögonvittnen på fredagen hade bussen svängt in på motorvägsrampen "på två hjul". Bussen rammade i hög hastighet fem personbilar och fortsatte genom broräcket ner på tågskenorna tio meter under landsvägsbron.
Enligt ett pressmeddelande från polisen utreds nu i första hand eventuella tekniska orsaker till olyckan, chaufförens trafikbeteende och hans hälsotillstånd före olyckan. Också trafikförhållandena utreds. Busschauffören är från Övertorneå och född 1951.
Chauffören, som själv skadades vid olyckan, har uppgett för polisen att det var fel på bussens bromsar.
Polisen har ännu inte lyckats få tag på alla anhöriga till de skadade. Fyra av de allvarligast skadade vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen. Busspassagerarnas nationalitet har utretts. Tolv av dem har finskt medborgarskap, sju har svenskt och tre har dubbelt medborgarskap.
Det fanns 21 passagerare ombord på bussen, samt chauffören.
Flera skadade vårdas fortfarande på sjukhus. En av de skadade är en av de påkörda personbilarnas chaufför. Tre av de döda är kvinnor, en man.
Polisen har på lördagsförmiddagen lyckats höra en del av passagerarna i Kuopio.
Bussvraket har lyfts bort från järnvägsspåret. Polisen har slutfört den tekniska utredningen på olycksplatsen.

ANDRA LÄSER