Klar rekyl på Helsingforsbörsen

Helsingforsbörsen öppnar på plus på tisdagen, efter måndagens ras.

På måndagseftermiddagen hade Helsingforsbörsens OMXH25-index, med de 25 största bolagen, fallit med kring fyra procent. På tisdagen vände den genast uppåt igen.
25.01.2022 10:59 UPPDATERAD 25.01.2022 14:16
Måndagen var på många håll den sämsta börsdagen sedan börskraschen våren 2020. Men det vänder genast uppåt i den inledande handeln på Helsingforsbörsen på tisdagen.
Efter en kvartshandel ligger börsindex 1,73 procent över öppningskursen. Bland vinnarna finns för tillfället flera av de aktier som rasade i går, såsom it-bolaget Qt Group, upp med 4 procent, och ståltillverkaren Outokumpu, upp med 2,2 procent.
I Sverige stiger OMXS-indexet med 1,2 procent, med telekombolaget Ericsson som draglok. Ericsson gav en stark årsrapport under morgonen.
Det pekar även uppåt för börserna i London och Frankfurt, medan Wall Street ser ut att öppna nedåt efter en berg- och dalbana i måndags – som slutade på plus efter en dramatisk återhämtning i den avslutande handeln.
Den senaste tidens börsturbulens har beskrivits som en följd av ihållande oro för räntehöjningar från centralbanker och de geopolitiska spänningarna kring Ukraina och Ryssland som präglar marknaden.
Teknikbolagens ras har väckt spekulationer om huruvida en börsbubbla är på väg att spricka, vilket HBL skrev om i går. Men samtidigt finns det flera experter som ser utvecklingen som en normal kurskorrigering.

ANDRA LÄSER