Stjärnfall i Tour de Ski – Niskanen på hugget

Tour de Ski-inledningen blandade direkt om i förhandsspekulationerna.

Jessica Diggins inledde Tour de Ski med seger.
I damernas fristilssprint i Lenzerheide tog USA:s Jessica Diggins en övertygande seger – och bröt samtidigt svenskornas järngrepp om sprinterna i världscupen. Mathilde Myhrvold, Norge, var tvåa, före Sloveniens Anamarija Lampic.
Prologen levererade den största överraskningen då de svenska stjärnorna Frida Karlsson och Ebba Andersson blev utslagna direkt. De var inte favoriter inför sprintloppet, men i och med att de blev utslagna från kvartsfinalerna tappade de en drös med bonussekunder med tanke på fortsättningen.
Samtidigt stod Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen för hyfsade insatser i prologen, med 13:e respektive 17:e plats. Anne Kyllönen tog 24:e plats. Pärmäkoski och Kyllönen blev utslagna i kvartsfinalerna, men Kerttu Niskanen slog sig fram ända till semifinalerna. Niskanen var till slut femma i sin semifinal.
– Fristilssprint. På förhand sett min sämsta sträcka i touren, och tionde plats, som är min bästa plats hittills i fristilssprint. Jag är nöjd, säger Niskanen.
Pärmäkoski slutade på 18:e plats, medan Kyllönen var 23:a. Johanna Matintalo (39:a) och Riitta-Liisa Roponen (79:a) blev utslagna i kvalet.
Fristilssprinten blandade om i förhandsspekulationerna. Fjolårsvinnaren Jessica Diggins leder nu i sammandraget med över en minut till Frida Karlsson, som många lyfte fram som den största favoriten i sammandraget då Therese Johaug inte deltar. Kerttu Niskanen är 38 sekunder bakom Diggins totalt.
I herrarnas sprint blev det som väntat Norges Johannes Høsflot Klæbo som tog segern före den franska duon Richard Jouve och Lucas Chavanat. Rysslands storstjärna Alexander Bolsjunov, som vunnit sammandraget två gånger i rad, blev sensationellt utslagen i kvartsfinalerna. Lauri Vuorinen var den enda av finländarna som tog sig vidare från prologen, men det blev respass direkt i kvartsfinalerna. Vuorinen var till slut 22:a. Iivo Niskanen, som var tia i sammandraget för två år sedan, var en bra bit bakom täten på 40:e plats i prologen. Även Ville Ahonen (50:a), Perttu Hyvärinen (52:a), Remi Lindholm (70:a) och Arsi Ruuskanen (84:a) blev utslagna i prologen,
Tour de Ski fortsätter redan på onsdagen. Då är det 10 km och 15 km i klassisk stil som gäller.

Ställningen i Tour de Ski

1) Jessie Diggins, USA.
2) Mathilde Myhrvold, Norge, +5 sekunder.
3) Anamarija Lampic, Slovenien, +14.´
4) Julia Kern, USA, +16.
5) Anna Dyvik, Sverige, +16.
10) Kerttu Niskanen, Finland +38
18) Krista Pärmäkoski, Finland +55
1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge
2) Richard Jouve, Frankrike +8,5 sekunder
3) Lucas Chavanat, Frankrike +14,8
4) Erik Valnes, Norge +21,4
5) Federico Pellegrino, Italien +22,5
23) Lauri Vuorinen, Finland +1.02,3
40) Iivo Niskanen, Finland +1.11,8

ANDRA LÄSER