Fritt fram för Magdalena Andersson

Utsikterna för Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson att bli Sveriges nästa statsminister förbättrades ansenligt på tisdagen. Så blir det i och med att Vänsterpartiet slutligen släpper fram henne.

De svenska Socialdemokraterna och Vänsterpartiet nådde en uppgörelse om pensionerna på tisdagen och de två partierna kom även överens om formerna för framtida samarbete. Det öppnar för Magdalena Andersson att ta över som Sveriges statsminister.
– De partier som släpper fram en regering, accepterar och bär upp en regering ska också få vara med och förhandla fram en helhet, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i Aktuellt.
Vänsterpartiet och Socialdemokraterna bekräftar också uppgörelsen om pensionerna på sin hemsida. Där står:
"Nu tar vi nästa steg för att höja pensionerna för dem med lägst inkomster. Vi vill införa ett garantitillägg i bostadstillägget för att förbättra ekonomin för de pensionärer som har det tuffast. Det innebär i praktiken att vi utökar det befintliga konsumtionsstödet i bostadstillägget."
Det kommer, enligt de båda partierna, att innebära att omkring 700 000 pensionärer får upp till 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Det förändrade bostadstillägget kommer att betalas ut från och med den 1 januari 2023. Förslaget beräknas kosta cirka 7,5 miljarder kronor per år.
Uppgörelsen innebär att Vänsterpartiet släpper fram Magdalena Andersson som Sveriges nästa statsminister. En statsministeromröstning hålls i Sveriges riksdag på onsdag.
ANDRA LÄSER