Luciakandidat 5 Karin Westerlund: Traditioner och körsång är det bästa

Luciakandidat 5, Karin Westerlund älskar traditioner, hur de uppkommit och förts vidare i olika kulturer. Hon vill bli Finlands lucia för att hon är glad, öppen och utåtriktad och trivs på scenen.

Luciakandidat 5 Karin Westerlund ser upp till faster Hedvig, som vågar leva sitt liv som hon vill.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
04.11.2022 07:00

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Jag älskar att sjunga, både ensam och i stämmor. Jag har erfarenhet av att uppträda, jag är glad, öppen och utåtriktad och vill också sprida glädje bland andra människor.

Vilken roll anser du lucia har i dag?

– Det har jag funderat mycket på och frågan är svår. Vi lever i en konstant föränderlig värld, med klimathot, coronapandemi och krig i Ukraina, men lucias roll har egentligen inte alls förändrats under årens lopp, och det känns bra. Lucia är en tradition som vi tillsammans för vidare, ingen ska behöva vara ensam.

Vem har nominerat dig?

– Min mormor Christine, hon säger att jag redan nu sprider så mycket glädje, utan krona. Hon tycker att jag är modig, öppen och glad.
Karin lussar som barn.

Vem vill du helst lussa för?

– För mina två små brorsbarn, för att de i framtiden ska våga göra vad de själva vill förverkliga, precis som jag gör nu. Och för farmor Saga, 92 år, som bor ensam i Ekenäs. Jag brukar hjälpa henne med praktiska saker i vardagen och jag skulle gärna vilja sjunga för henne.

Lucia ska ju sprida ljus i mörkret, men vilket slags mörker ska hon skingra den här hösten?

– Jag känner själv en stor stress inför framtiden på grund av klimatförändringen, det känns som ett konstant mörker. Dessutom har vi nu kriget i Ukraina, det finns mycket mörker omkring oss.

Vad gör du för att hålla dig i form?

– Jag måste se till att lägga mig i tid, det kommer tyvärr inte naturligt, så jag måste fatta ett aktivt beslut. Jag försöker hitta lite tid för mig själv, en tyst stund då jag kan läsa en bok, eller sticka och bara låta tankarna vandra i väg.

Karin Westerlund, kandidat 5

Ålder: 20 år.
Hemort: Uppvuxen i Karis, Raseborg, bor nu i en studielägenhet i Tölö, Helsingfors.
Familj: Har en traditionell kärnfamilj med mamma, pappa och två äldre syskon.
Gör: Studerar kulturforskning vid Helsingfors universitet, siktar på att bli magister.
Musikintresse: Älskar musik och sjunger i kören Matteus Voice, har också studerat sång vid Musikinstitutet i Raseborg och avlagt nivåprovet 2/2. Musikvitsord: 10.
Sjunger helst: Höstvisan av Tove Jansson, den är så vacker.
TV-program: Gillar fantasy och krimserier. Just nu tittar hon på Critical Role, en webbserie där röstskådespelare spelar Dungeons & Dragons.
Hobbyer: Medlem i skrivargrupp som skriver drama, är aktiv i Nylands nation och läser romaner. Just nu föredrar hon finlandssvenska författare och speciellt böcker av Eva Frantz.

Har du jobbat med välgörenhet?

– Ja, min kör ordnar varje termin en välgörenhetskonsert och jag har nu varit med tre gånger. Vi har bland annat samlat in pengar till kampanjer för psykisk hälsa.

Har du någon förebild?

– Min faster Hedvig, hon är precis en sådan faster som jag skulle vilja vara för mina brorsbarn. Hon har vågat leva sitt liv som hon vill och ångrar inget hon gjort. Hon har tagit de chanser hon fått även om hon tvekat, och hon utstrålar en sådan glädje!

Vilken nyhet har påverkat dig under det senaste året?

– Kriget i Ukraina skakade om mig, krigsbeskedet gick under skinnet. De fyra första dagarna präglades av rädsla, jag var livrädd för vad kriget innebär för oss. Jag befarade att Ryssland också skulle anfalla Finland. När kriget bröt ut gick jag till kyrkan för att delta i en bönestund. Kyrkan har alltid varit viktig för mig, det är en plats där jag kan få stöd och hopp.

Var finns ditt smultronställe?

– Mitt rum i min studielägenhet i Tölö, jag är så glad över att jag faktiskt har lyckats skapa mig ett eget hem här i Helsingfors. Jag delar lägenheten med en studiekompis. Jag trivs också hemma hos mina föräldrar i Karis, där jag njuter av att slippa bära hela vuxenlivets ansvar.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill jobba inom museibranschen, med antikviteter, men jag kommer nog att fortsätta med musiken hela livet.

ANDRA LÄSER