Gymnasistförbundet föreslår gemensam studentfest på hösten – och virtuell fest i vår

Vårens studenter måste få säga farväl till gymnasietiden liksom alla andra, säger Finlands gymnasistförbund.

Gymnasistförbundet föreslår en virtuell fest i vår i stället för den uppskjutna studentfesten.
SPT
31.03.2020 11:10 UPPDATERAD 31.03.2020 18:24
På grund av rådande undantagstillstånd blir det sannolikt ingen traditionell studentdimission i slutet av maj. Finlands gymnasistförbund understryker ändå att vårens studenter har minst lika stor rätt till att få fira sin stora dag.
Gymnasistförbundet föreslår därför att studentdimissionen gemensamt skjuts upp, så att alla landets gymnasier skulle fira den under sensommaren eller i början av hösten i stället.
– Studentdimissionen får absolut inte ställas in helt. Studentskrivningarna är en stor kraftansträngning, och vårens studenter ska firas trots coronaviruset, säger Finlands gymnasistförbunds ordförande Adina Nivukoski.
Vårens studentskrivningar blev en extra stor prövning för dem som deltog i skrivningarna eftersom coronavirusets snabba framfart ledde till att en del realprov tidigarelades med en vecka.
– Det är såklart viktigt att lyssna på de blivande studenterna själva och höra vad de vill, men alla jag har pratat med har endast varit positivt inställda till att studentdimissionen skulle flyttas till hösten, säger Nivukoski.
Gymnasister kan nu via Finlands gymnasistförbunds webbplats gå in och rösta vilket datum de anser att skulle vara det mest lämpliga för studentdimissionen.

ANDRA LÄSER