Toxisk börsoptimism

Som segrare i den stora finansfajten 2020 utropas ... Girighet, med det gyllene bältet!

Den finansiella luften är tjock av optimism: vacciner och ytterligare stimulans från centralbanker samt regeringar.
20.12.2020 10:30
BLM – Billionaire Lives Matter. Så kan man sammanfatta börsåret 2020 hittills. Efter vårens berg-och-dalbana har vi i höst sett en mängd börsnoteringar med fullkomligt sagolik värdeutveckling. Aktier som Tesla liknar mest en kult. Kryptovalutor som Bitcoin upplever en ny hajp och boom. Riskaptiten nuddar vid klimax på alla fronter. Förklaringen är hisnande mängder likviditet som pumpats ut av centralbanker och regeringar: sedelpressar synkroniserade med skenande skuldsättning. En hypervolatil marknad är perfekt för spekulativ trading.
”Girighet, i brist på bättre ord, är bra. Girighet är rätt. Girighet fungerar" säger storplaceraren och företagskaparen Gordon Gekko, spelad av Michael Douglas, i filmen Wall Street som släpptes två månader efter Svarta måndagen – den stora börskraschen i oktober 1987. Ändå slutade börsen på plus vid årets slut. Effekterna blev betydligt mindre bestående än vid Svarta torsdagen. Den 24 oktober 1929 satte punkt för ett årtionde av hausse-artad börs där miljontals småsparande amerikaner hade ryckts med i masspsykosen och lånat till höga räntor för att finansiera ytterligare spekulation. Då kurserna drivits upp till spektakulära nivåer kom vändningen, med besked. Det glada 1920-talet var till ände, alltsammans upphörde med säljpanik, störtdykning och misär. Så inleddes 1930-talets stora depression i USA och Europa, med hög arbetslöshet och fallande produktivitet som krattade manegen för andra världskriget.
Återigen är Wall Street som hypnotiserat av sitt eget mantra: köp, köp, köp. Luften är tjock av optimism: vacciner, ytterligare stimulans från centralbanker och regeringar – samt den sedvanliga julruschen. I månadsskiftet värderades den globala aktiemarknaden till 112 procent av bnp. Alla placerare betraktar sig själva som genier så länge kurserna stiger, men dagens spekulation saknar fundamental koppling. Även i brist på historiska motstycken påminner mönstret starkt om tidigare bubblor. I kölvattnet av vårens pandemichock har girigheten gjort comeback. En falsk eufori driver upp aktierna till historiska nivåer, medan börsen ruskar av sig negativa nyheter som om den redan vore immun för corona. Centralbankerna har tappat kontrollen, ingen törs plocka fram nålen eftersom konsekvenserna vore ödesdigra.

ANDRA LÄSER