Expressen: Sverige ansöker om Natomedlemskap på måndag

Sveriges regering håller ett extra sammanträde redan på måndag för att ta det formella beslutet om en svensk Natoansökan, skriver tidningen Expressen. På frågan om hur det påverkar Finlands tidtabell svarar riksdagens talman Matti Vanhanen att riksdagen använder så mycket tid som den behöver.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson ska träffa president Sauli Niinistö på tisdag.
HBL
12.05.2022 10:19 UPPDATERAD 12.05.2022 11:21
Omedelbart efter mötet kommer ansökan att skickas in, om inget oförutsett inträffar. Det rapporterar Expressen med hänvisning till källor.
På söndag ska de Socialdemokraternas partistyrelse fatta beslut om hur partiet ställer sig till ett Natomedlemskap.
I Finland ska Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott fatta det formella beslutet om att föreslå att Finland ansöker om medlemskap i Nato på söndagen. Riksdagen samlas på måndagen för att behandla frågan i plenum.
På frågan om hur den svenska tidtabellen kan påverka riksdagens tidtabell svarar talman Matti Vanhanen (C) till HBL:
"Riksdagens tidtabell avgörs beroende på antal anföranden och längden på dem. Beslutet är historiskt och riksdagsledamöterna har rätt till sin åsikt, och till att på riktigt uttrycka sina argument före omröstningen", skriver Vanhanen, som svar i ett sms.
Tidigare har utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sagt att det är möjligt att Finland och Sverige fattar beslut inom samma vecka, och att det finns fördelar med att bägge länders ansökan lämnas in samtidigt.

ANDRA LÄSER