På Sveaborg väntar tre bostäder på nya hyresgäster

Sveaborg är kanske ett av de mest spännande ställena man kan bo på i Helsingfors. Särskilt lätt att få tag på en bostad är det ändå inte. Möjligheten att ansöka om hyresbostad öppnar sig bara några gånger per år. Just nu är ändå ansökningstiden för tre bostäder öppen.

Kirsti Ängeslevä och Kari Koskela jobbar på Sveaborgs förvaltningsnämnd. De har ändå valt att inte bo på Sveaborg. Anledningen är att kunna ha distans från arbetet på fritiden. De tipsar också om att köpa vinterjacka med huva om man bor här ute.
Det är säkert många som känner sig dragna till Sveaborg med sin vackra miljö och exotiska historia. Men vem är det som får bo på öarna och hur är det att bo där? HBL har hoppat på färjan för att få veta mer.
Kari Koskela och Kirsti Ängeslevä jobbar båda för Sveaborgs förvaltningsnämnd. De står och väntar vid bron till Lilla Östersvartö för att förklara hur det går till när man vill bo på Sveaborg.
– För att kunna ansöka om att bo på Sveaborg måste man vänta på att någon av de tidigare boende flyttar ut, säger Koskela.
Tre bostäder på Sveaborg väntar på nya hyresgäster. En på Västersvartö på 66 kvadratmeter för 1 113 euro i månaden (ansökning fram till 12 juli). Två på Stora Östersvartö, båda två på 102 kvadratmeter för 1 582 euro i månaden (ansökning fram till 29 juli).
Det finns i dag runt 800 invånare och drygt 350 bostäder utspridda över öarna. De flesta bostäderna ägs av staten, men uthyrning, reparation och underhåll av bostäderna sköts av Sveaborgs förvaltningsnämnd. Bostäder som ska bli lediga meddelas på förvaltningsnämndens webbplats och på deras anslagstavla utanför ämbetsverkets kontor.
Utöver det finns det runt tio hyreslägenheter som hyrs ut av Helsingfors stad och ungefär tio privatägda hus. I de privatägda husen finns det ofta fler än en bostad.
Sveaborgs förvaltningsnämnd administrerar 330 av Sveaborgs 350 bostäder, upplyser Ängeslevä oss om. En femtedel av bostäderna används som tjänstebostäder för försvarsmakten, och en del också för den personal som arbetar på Sveaborg. Resten hyrs ut till intresserade.
Så är fallet på Västersvartö där en lägenhet på 66 kvadratmeter nu står tom i väntan på en ny hyresgäst. Byggnaden i fråga är byggd på 1760-talet och hör till de äldsta på Sveaborg. Hyran för bostaden är 1 113 euro i månaden.
Koskela förklarar att förvaltningsnämnden drar lott för att välja bland dem som ansökt om att bo i en ledig lägenhet. Något kösystem finns inte.
Att åka bil på Sveaborg är inte förbjudet men inte heller särskilt vanligt. Att ta bilen med färjan är dyrt och inte finns det många vägar avsedda för bilar heller. Cykel eller till fots är klart bästa sättet att ta sig runt öarna.
– Sveaborgsborna har blivit färre. Förr bodde det flera människor i mindre bostäder. I dag hyr vi ogärna ut en liten bostad för fler människor än den är tänkt för, säger Koskela.
– Då bor de nog inte kvar så länge, eller så vill de genast byta lägenhet med någon annan, säger Ängeslevä.
Förvaltningsnämnden förhåller sig i allmänhet positiv till de byten av lägenheter som hyresgästerna ömsesidigt kommer överens om.
Hur många som lämnar in en ansökan om att flytta in i en ledig lägenhet varierar mycket. Det beror på lägenhetens storlek och på tidpunkten när den blir ledig. Enligt Koskela brukar de få in mellan 15 och 200 ansökningar.
– För den här lägenheten har vi än så länge fått in runt 30 ansökningar, säger Ängeslevä och hänvisar till den lediga bostaden på Västersvartö.
Storleken på bostäderna som hyrs ut är mellan 20 och 200 kvadratmeter. Trots att bostäderna ofta är stora, betyder det inte att det finns många rum. Ibland handlar det om bara ett stort rum, vilket kan ställa till det för stora familjer. Av bland annat den här anledningen är hyran för de större bostäderna ofta något lägre per kvadratmeter än för de mindre.
Koskela förklarar att en del av lägenheterna bara hyrs ut för en viss tid. Orsaken är att de reserveras för boende som måste flytta från sina lägenheter när husen renoveras.
– Ett hyreskontrakt på ett år kan vara ett bra alternativ till exempel för ett kollektiv, säger Koskela.
Karoliina Harvikka är en tvättäkta Sveaborgsbo. Hennes familj har bott här i tre generationer. Harvikka jobbar också på öarna som trädgårdsmästare, så särkilt ofta åker hon inte till fastlandet. Trots det försöker hon ta färjan till Helsingfors minst en gång i veckan. Hon stormtrivs på Sveaborg. Bokstavligen så, eftersom det bästa med att bo här enligt henne är närheten till naturen i alla slags väder.

Kan överraska

Koskela berättar att byggnaderna är uppförda huvudsakligen under 1700- och 1800-talen och de flesta har genomgått en totalrenovering mellan 1990 och 2010.
I det stora hela är de i gott skick, men det finns många små säregenheter med bostäderna på Sveaborg, förklarar Koskela. Är man nyinflyttad utan att ha läst på kan man nog bli överraskad av att bostäderna inte motsvarar den moderna standard som man är van vid.
– Väggarna är inte nödvändigtvis lika raka som de är på fastlandet, och ovanligt är det inte heller med lite knarriga och lutande golv, säger han.
Till skillnad från nyare byggnader finns det inga isoleringsglas i fönstren även om de är renoverade, så ibland kan det bli dragigt. I bostadshusen finns det inte heller någon luftkonditionering eller värmeåtervinning. Ventilationen sker antingen som mekanisk frånluftsventilation eller genom självdragsventilation.
Drömmer man om en lägenhet med balkong måste man nog ha riktigt tur, för på hela Sveaborg finns det bara en bostad som erbjuder den bekvämligheten. Gillar man vräkiga lyxkök och moderna badrum kan det också bli knepigt.
– Viktigt att minnas är att det absolut inte är tillåtet att renovera någonting själv, säger Koskela.

Vad för man göra?

– Det mesta. Man får inreda som man vill och hänga tavlor på väggarna. Ett skäligt antal husdjur går också bra, säger Koskela.
Att röka inomhus är förbjudet.
Många av bostäderna kan hyras av samma person i decennier, berättar Koskela. De flesta trivs på Sveaborg och det finns familjer som bott här i flera generationer.
– Precis som på andra håll i Finland kan hyresavtalet gå i arv, säger Koskela.

Fin gemenskap

Carita Wilenius-Rantala har bott på Sveaborg i sju år och jobbat på öarna i över tjugo. Trots att hon redan varit del av livet på Sveaborg en längre tid säger hon att hon inte betraktas som en riktig Sveaborgsbo än. För det måste man nog nästan vara uppvuxen här, menar hon. Ändå anser hon att det är lätt att bli en del av samhället om man är utåtriktad.
Wilenius-Rantala, som är född och uppvuxen i Sibbo tycker att gemenskapen och samhörigheten på Sveaborg är lik den bymiljö där hon växt upp.
– Om man skriver i husets Facebook-chatt och frågar om någon har lite mjöl att låna, då ringer det på dörren några minuter senare, säger Wilenius-Rantala.
Är man mera privat av sig är det kanske svårare, anser hon. Hon förklarar att vissa kanske kan tycka att något som är svårt med att bo på Sveaborg är att alla vet allt om alla.
– Det är mycket besökare, men de flesta beter sig bra, säger hon.
Rantala påpekar också att man inte heller kan vara alltför bekväm av sig.
Hanna-Mari Nieminen och sonen Nooa Ikävalko trivs på Sveaborg. Ikävalo tipsar om att sparcykel åker man bäst utanför skolhuset där det finns asfalt.
– Vi använder inte bil här. Gör man stora inköp i matbutiken kan man ta mjölkkärran med sig, säger hon.
Karoliina Harvikka dyker upp på en traktor, eftersom hon inte bara bor, utan också jobbar på öarna som trädgårdsmästare. Harvikka är ett praktexempel på en Sveaborgsbo, hon kommer från en familj som bott här i tre generationer.
Hon berättar att som tonåring fanns det de som väntade på att bli arton för att flytta bort. De tyckte inte det fanns något att göra på Sveaborg. Hon är inte en av dem.
– Jag kan inte tänka mig att jag någonsin kommer flytta härifrån, säger Harvikka.

Familjeliv på Sveaborg

I en trappuppgång står Hanna-Mari Nieminen, som har bott på Sveaborg med sin familj sedan 2009. Hon har tre barn i ålder 5, 9 och 13. Enligt Nieminen är en tredjedel av dem som bor på Sveaborg barn. Här finns daghem och skola upp till årskurs sex.
– Det är ett fantastiskt ställe att bo på, särskilt med barn. Det är så naturnära, säger Nieminen.
Nieminens son Nooa Ikävalko, 9 år, berättar att något som är extra bra är att han får simma varje dag.

Sveaborg

Sveaborg ligger tre kilometer utanför Helsingfors.
Sveaborg omfattas av Stora Östersvartö, Lilla Östersvartö, Västersvartö, Vargön, Gustavssvärd, Lonnan, Långören och Borgmästargrundet.
Byggnaderna på Sveaborg är huvudsakligen uppförda under 1700- och 1800-talen.
Sveaborg är ett populärt turistmål, men det bor också över 800 människor på öarna.
Det går en färja mellan Sveaborg och Salutorget varje dag.
På Sveaborg finns en K-Market, flera restauranger och kaféer. Dessutom finns det museer, ett daghem, en lågstadieskola och ett bibliotek.
Sedan 1991 är Sveaborg på UNESCO:s världsarvslista som ett unikt minnesmärke för militärarkitektur.

ANDRA LÄSER