Kanslidom i mordfallet i Gäddvik – gärningsmannen ska undergå sinnesundersökning

Den man som dödade en kvinna i Gäddvik i februari i år ska sinnesundersökas. Enligt åklagaren var brottet överlagt och genomfört på ett sällsynt rått sätt. Kvinnan utsattes för 30 knivslag och dog av sina skador.

Våldsbrottet i Gäddvik i februari i år behandlades i Västra Nylands tingsrätt i slutet av juni. Den styrketränare som anklagas för brottet förnekar mord, men medger att han slog sin före detta flickvän med kniv upprepade gånger. Nu beslutade rätten att gärningsmannen ska genomgå en sinnesundersökning.
Västra Nylands tingsrätt har beslutat att den man som knivhögg en kvinna till döds i Gäddvik i Esbo den 21 februari ska undergå sinnesundersökning. Gärningsmannen är redan fängslad och förnekar mord, men medger att han har slagit sin tidigare flickvän med ett eggvapen 30 gånger i ansiktet, halsen och överkroppen.
Brottet begicks på morgonen samma dag som gärningsmannen skulle fängslas för att avtjäna en tidigare dom. Han säger själv att han ville reda upp oklarheter med kvinnan så länge han var på fri fot och därför stod han i trappuppgången utanför hennes lägenhet och väntade på henne i över en timme. Han hade med sig en kniv, en hammare och ett knogjärn. Han angrep kvinnan med kniven när hon lämnade sin bostad för att gå till jobbet.
En granne hörde en kvinna ropa "låt bli" och "sluta" i trappuppgången och när han öppnade sin dörr för att se vad som hände såg han en ursinnig man som stod med ena knäet på offret och slog henne medan hon låg i fosterställning på marken. Grannen tog en promenadkäpp och slog gärningsmannen en gång i ryggen, varpå denne blev medveten om att han var iakttagen, steg upp och avlägsnade sig från platsen utan ett ord.
Offret avled en kvart efter angreppet av de skador hon fått, innan polis och räddningspersonal hann fram till platsen.

Skickade hundratals meddelanden

Tingsrätten anser att offret hade skäl att vara rädd för gärningsmannen, för han hade också ett knappt år tidigare hotat kvinnan med kniv och sagt att han dödar henne om hon inte uppger namnet på sin nya partner. Under året mellan de bägge knivincidenterna skickade gärningsmannen över 1 800 meddelanden till offret, en del ångerfulla, andra direkta hot.
Helsingfors tingsrätt hade utfärdat ett besöksförbud mot gärningsmannen i maj 2021. Efter att besöksförbudet trädde i kraft skickade han ytterligare 600 meddelanden till kvinnan, för han trodde inte att förbudet gällde textmeddelanden. Offret har besvarat endast ett par meddelanden och då har hon konsekvent bett att mannen ska lämna henne i fred.
Gärningsmannen påstår att han inte kommer ihåg några detaljer från själva knivhuggningen. Tingsrätten fortsätter att behandla fallet när sinnesundersökningen är klar.

ANDRA LÄSER