Stökigt på läktaren när HIF räddade poäng i 97:e

Häckens supportrar tände eld på en Helsingborgsflagga – vilket ledde till oroligheter på läktaren.I 97:e minuten räddade sedan HIF:s Charlie Weberg en poäng för hemmalaget.– Det är sorgligt, säger Helsingborgs tränare Jörgen Lennartsson om supportrarnas beteende.

Häckens supportrar bränner en Helsingborgsflagga under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Helsingborg och Häcken på Olympia.
25.04.2022 07:51 UPPDATERAD 25.04.2022 08:00
Enligt Discoverys kommentatorer började Häckens supportrar elda på flaggan med en bengal. Hemmalagets supportrar vädrade sitt missnöje och flera av dem sprang bort till den övre sektionen på Olympia, ovanför bortaklacken, för att konfrontera Häckens supportrar.
Helsingborgs sportchef Andreas Granqvist gick bort för att försöka lugna ner situationen och matchen avbröts tillfälligt innan den återupptogs efter några minuter.
– Det blir sorgligt när till och med Häcken har supportrar som eldar upp hemmalagets flagga. Var har vi hamnat i samhället när till och med Häcken har sådana fans som eldar upp motståndarlagets flagga mitt framför 5 000 hemmasupportrar. Det är sorgligt, säger HIF:s tränare Jörgen Lennartsson till Discovery+ efter matchen.

Offsidemål

Gästande Häcken, med Lucas Lingman från start, var annars det lag som skapade flest målchanser i första – utan utdelning.
– Jag tycker vi skapar tillräckligt chanser för att göra mål, vi ska göra mål bara. Vi får väl träna avslut eller något, det är störigt att det inte blir mål, sade Häckens lagkapten Samuel Gustafson till Discovery+ i paus.
Möjligt att Häcken tränade avslut i paus – för mål blev det tidigt i andra.
Kristoffer Lund stod för en enastående nedtagning på vänsterkanten innan han skickade i väg ett inlägg mot boxen. Väl där var Alexander Jeremejeff och satte pannan till bollen och det var 1–0 Häcken.
Av reprisbilderna att döma, när offsidelinjen drogs, visade det sig att Lund var offside, men bortdömt blev det inte.

Kvittering i sista sparken

Häcken gick mot segern, men i matchens absolut sista spark tilldelades Helsingborg frispark strax utanför straffområdet. Fram klev Charlie Weberg och dundrade in 1–1 på Olympia – i 97:e minuten.
– Jag är så glad man kan vara för oavgjort, jag tycker generellt sett att vi inte kommer upp i nivå. Ett kryss kan man ta ibland också, säger Weberg efter matchen.
Häcken har tagit åtta poäng på de fem inledande omgångarna, medan Helsingborg står på fyra inspelade poäng.

AIK vann och Djurgården deppade

Sju poäng på fem matcher och en sjundeplats i den allsvenska tabellen.
Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson är inte nöjd med säsongsstarten.
– Med plumpen i dag så är det klart att det är en svag inledning, säger han efter 0–1-förlusten mot AIK.
Förra allsvenska fotbollssäsongen visade att när Magnus Eriksson är i form då fungerar Djurgården. Lagkaptenen och nyckelmittfältaren bar sånär Stockholmslaget fram till ett SM-guld, men Malmö FF vann serien med två poäng till godo.
Den här allsvenska våren har Djurgården inlett skakigt med endast två segrar, båda på hemmaplan, och en poäng av nio möjliga på bortaplan. Parallellt har Magnus Eriksson – som gjorde fem mål och 13 assist förra säsongen, spelade samtliga matchminuter i seriens 30 omgångar och röstades fram till allsvenskans mest värdefulla spelare – inte fått spelet att stämma.
32-åringen har ännu inte varit direkt inblandad i något av Djurgårdens sex mål framåt i de fem första seriematcherna. Han har dessutom blivit utbytt i fyra av matcherna.
I söndagens 0–1-förlust borta mot AIK på Friends arena kom tränarna Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs byte av nyckelspelaren, som ersattes av Elias Andersson, redan i den 61:a minuten.
Skyller inte ifrån sig
– Det känns okej, mer än så vill jag inte säga. Det är ju inte jag som byter. Det är som det är, säger Magnus Eriksson.
I Svenska cupen-semifinalen hemma mot Malmö FF för drygt en månad sedan drabbades Eriksson av en hjärnskakning. Han vill däremot inte säga om det är den hans sviktande form beror på.
– Jag tänker inte skylla på varken det ena eller det andra. Det är som det är. Varje gång jag går ut på en fotbollsplan eller en träning gör jag mitt bästa. Det kommer jag alltid att göra oavsett.
I och med förlusten i Stockholmsderbyt är Djurgården sjua på sju poäng i den haltande allsvenska tabellen, fem bakom serieledande Hammarby som spelat en match mindre.
Rasmus Schüller, en av Djurgårdens viktigaste spelare, saknades på grund av skadekänning mot AIK.

ANDRA LÄSER