Rysk Wagneravhoppare i Norge gripen

Den före detta Wagnersoldaten Andrej Medvedev, som tidigare i januari flydde till Norge från Ryssland, har enligt norska medier gripits med stöd av landets utlänningslag. 26-åringen säger sig hotas av utvisning – något som hans advokat tillbakavisar.

Wagnerhögkvarteret i ryska S:t Petersburg. Bild från oktober 2022.
23.01.2023 16:48
Gripandet, som formellt ska ha skett i helgen, bekräftas för norska medier av polisens migrationsenhet.
– Vederbörande har gripits med stöd av utlänningslagen och vi överväger om han ska framställas för internering, säger kommunikationschef Cecilie Johansen till tidningen VG.
Internering beskrivs som en typ av förvaring av säkerhetsskäl – inte ett straff. Mediebolaget NRK rapporterar att Medvedev flyttats från en hemlig adress i Oslo-området till ett migrationsförvar i Trandum norr om huvudstaden.

Ansökt om politisk asyl

Medvedevs advokat Brynjulf Risnes säger till VG att det uppstått "friktion" mellan Medvedev och den norska polisen.
– Han har svårt att finna sig i de stora säkerhetsåtgärderna som satts in, säger Risnes om sin klient.
Den fristående ryska rättsorganisationen Gulagu, grundad av människorättsaktivisten Vladimir Osetjkin, skriver på meddelandeappen Telegram att Medvedev ringt Osetjkin under måndagen och uppgett att han hålls i ett förvar för illegala migranter, trots att han ansökt om politisk asyl i Norge.
Bortsett från advokater och utredare är Osetjkin den enda som talat med 26-åringen sedan han kom till Norge den 13 januari.

"Otänkbart" med utvisning

Enligt Medvedev har han fått information om att han ska utvisas, något som advokat Brynjulf Risnes tillbakavisar.
– Det är helt inaktuellt, det är otänkbart att han skulle deporteras någonstans, säger Risnes till norska Nettavisen.
Andrej Medvedevs norske advokat Brynjulf Risnes. Arkivbild.
Andrej Medvedev säger sig ha lämnat den paramilitära Wagnergruppen efter att ha stridit i Ukraina för gruppens räkning under fyra månader. Enligt uppgift sitter han på stora mängder information och vill vittna om Wagners krigsbrott i Ukraina.
På måndagen bekräftade den norska våldsroteln Kripos att de förhört ryssen. Enligt Kripos har han fortsatt "status som vittne", rapporterar Aftenposten.

Fakta | Wagnergruppen

Wagnergruppen (TjVK Vagner eller Gruppa Vagnera) är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen. Den verkar för ryska intressen i konfliktzoner och länder världen över.
Dess högste ledare och främste finansiär, Jevgenij Prigozjin, är en cateringmagnat med nära band till Vladimir Putin. Han har tjänat en stor förmögenhet på förmånliga upphandlingar av matleveranser.
Gruppen grundades av den ryske officeraren Dmitrij Utkin. Namnet kom enligt ryska medieuppgifter från Utkins militära kortnamn Wagner, som han sägs ha hämtat från kompositören Richard Wagner med anledning av att det var Adolf Hitlers favoritkompositör.
Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för.
Gruppen omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: i Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken, med flera.
Styrkorna anklagas för mängder av krigsförbrytelser. I vissa fall stödjer de regimer och i andra slår de vakt om viktiga oljefält och gruvor.
Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro och Jevgenij Prigozjin dementerade länge tvärt att han hade något med den att göra. I Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har gruppen tagit en mer formell roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén. Prigozjin har klivit fram som dess ledare och talesperson.
I oktober 2022 öppnades ett formellt Wagnerhögkvarter i ett höghus med glasfasad i S:t Petersburg.
Källa: TT

ANDRA LÄSER