Våldet eskalerar på Västbanken – ”Att en 13-åring utförde ett terrordåd är naturligtvis chockerande”

Terrordåden i Jerusalem är hämndattacker efter att israeliska styrkor dödat många palestinier i år, säger forskare Timo R. Stewart vid Utrikespolitiska institutet. Efter helgens terrorattacker har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans nya extremhögerregering signalerat att  våldet mot palestinierna kommer att öka ytterligare.

Forskaren Timo R Stewart befarar att våldet på Västbanken kommer tillta. Till höger begravs en pojke som sköts till döds under ett terrorattentat på fredagen.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
29.01.2023 18:59 UPPDATERAD 29.01.2023 21:04
Våldet trappas upp på Västbanken och i Israel. På fredagskvällen dödades sju civila vid en synagoga i östra Jerusalem när en palestinsk man öppnade eld mot människor i omgivningen. Dagen därpå öppnade en trettonårig palestinsk pojke eld som skadade två personer.
Attackerna anses vara hämndaktioner på att den israeliska armén dödat fler än 20 palestinier på  Västbanken under vintern, säger Timo R. Stewart, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet.
– Terrorattacken vid synagogan på fredagen var sannolikt en palestinsk hämndattack mot att israelisk militär dödade nio palestinier i ett flyktingläger i staden Jenin på norra Västbanken i veckan. En del av de som dödades var beväpnade, medan andra dödsoffer var obeväpnade.

ANDRA LÄSER