Borgbacken auktionerade ut nio radiobilar

Den som vill börja anlägga ett eget tivoli har nu chansen. Borgbacken auktionerar ut sina radiobilar.

Här är krockbilarna som auktioneras.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
25.11.2022 21:09 UPPDATERAD 28.11.2022 07:50
Nio fungerande krockbilar, eller radiobilar som de också kallas, säljs med tillhörande kontrollhytt till högstbjudande på auktionssajten Huutokaupat.com.
Säljare är Stiftelsen Barnens Dag som upprätthåller nöjesparken Borgbacken och donerar pengarna från nöjesparkens intäkter till barnskyddsarbete.
I flera års tid kunde nöjesparkens besökare köra omkring med krockbilarna där Clownens hus numera står. Sedan bilarna togs ur bruk för några år sedan har de stått i Borgbackens förråd och samlat damm.
– Vi konstaterade att det nu är dags att sälja dem vidare, säger Borgbackens utvecklingsdirektör Anssi Tamminen.
Auktionen avslutades på söndagen, den 27 november. Vid HBLs pressläggning var priset nära 3 000 euro. 18 budgivare tävlade om att få köpa bilarna. Tamminen verkar inte överraskad över den förhållandevis stora mängden intresserade köpare.
– Under årens lopp har vi auktionerat ut olika saker och intresset har alltid varit stort, förklarar han.
Då nöjeshuset Vekkula revs för några år sedan bedrevs också en livlig auktion och allt lösöre från huset hittade en köpare.
– Då var det en privat liten nöjes­park som köpte allt som såldes från Vekkula.
Större attraktioner på Borgbacken som tas ur bruk tar professionella förmedlare hand om, förklarar Tamminen. Om maskinen är så sliten att den måste skrotas återvinns materialen så gott det går.
– För oss är det viktigt att materialen och maskinerna cirkulerar så länge som möjligt, säger han.
Vad det slutliga försäljningspriset blir är för tidigt att spekulera kring, sade Tamminen på fredagen.
– Det hör ju till auktionens natur att budgivningen ofta kommer i gång först riktigt i slutskedet av auktionen. Men det är med spänning vi väntar på att se hur auktionen avslutas på söndagen.

ANDRA LÄSER