Nattsuddare sysselsätter polisen – friare alkoholregler ökar nattliga bråk

Polisen har fått göra klart fler utryckningar nattetid på grund av den nya alkohollagen.

Polisen jobbar allt senare in på natten på grund av den nya alkohollagen.
SPT
20.08.2018 13:40 UPPDATERAD 20.08.2018 21:09
Den nya alkohollagen sysselsätter polisen på morgonkvisten. Mellan januari och juli i år har polisen fått göra 12 000 fler utryckningar än tidigare år. Enligt polisen beror det främst på den nya alkohollagen som trädde i kraft vid årsskiftet.
Den nya alkohollagen ger restaurangerna friare spelrum. Barer kan få tillstånd att servera alkohol fram till klockan fyra på morgonen.
– Vi har noterat att antalet berusade personer, misshandel, störande beteende och skadegörelse har ökat under nattetid till följd av den nya alkohollagen, säger polisdirektör Sanna Heikinheimo.
När barer och restauranger stänger blir det oroligt i gatubilden. Mellan klockan fem och sex på natten har antalet polisuppdrag procentuellt ökat som mest.
– Polisen har varit tvungen att flytta arbetsturer till morgonnatten. Det betyder att kostnaderna stiger och att polisjobbet blir tyngre, säger Heikinheimo.
I år har dessutom fler poliser blivit utsatta för våld när de gripit berusade personer. Våld mot tjänsteman har ökat med över 20 procent under januari-juli i år jämfört med tidigare år. Heikinheimo säger att det är oroande och hoppas att situationen blir bättre.
Trots att antalet utryckningar har ökat, har polisen inte gripit fler alkoholpåverkade personer. Det beror enligt Heikinheimo delvis på att kommuner har öppnat tillnyktringsenheter.

ANDRA LÄSER