Vem ligger bakom nya Jokerit? Här är nyckelfigurerna i härvan

En mystisk finansiär ligger bakom det nya bakgrundsbolaget, som ska försöka lyfta Jokerit tillbaka till ligan.

Det fortsätter storma kring Jokerit. Teemu Selänne, Harry Harkimo och Jari Kurri är några av nyckelfigurerna.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
30.08.2022 19:31 UPPDATERAD 31.08.2022 07:57
Hjallis Harkimo hävdar att han inte har något att göra med de nya vändningarna i Jokerit.

Harry "Hjallis" Harkimo

Jokerits forna storägare tjänade en bra slant, då han sålde 49 procent av Jokerit och Helsingforsarenan till den ryska miljardären Gennadij Timtjenko och familjen Rotenberg 2013. Enligt Kauppalehti fick Harkimo mer än 3 miljoner euro för Jokerit och 16 miljoner euro för sin andel av Helsingforsarenan. 
Under åren 2014–2019 finansierade Timtjenko och Rotenberg i praktiken Jokerits äventyr i KHL, fast verksamheten gjorde miljonförlust, och trots att Harkimo på pappret var majoritetsägare.
År 2019 köpte Harkimo tillbaka 100 procent av Jokerit av ryssarnas bolag Arena Events – för 0 euro. Harkimo sålde sedan Jokerit till Jokeritlegendaren Jari Kurri för 4 miljoner euro. Det har spekulerats om att Hjallis Harkimo figurerar bakom det mystiska konsortiet som vill ta över Jokerit – vilket han kraftigt dementerat.
Jari Kurri var en tid storägare i Jokerit, men i bakgrunden fanns ryska oligarkpengar.

Jari Kurri

Den forna storspelaren fungerade som Jokerits general manager innan han köpte Jokerit av Harkimo 2019 för 4 miljoner euro. Han såg dock ut att springa någon annans ärenden – strax efter affären utförde Kurris bolag Jack Promotions en riktad aktieemission till det ryska gruvbolaget Norelsk Nickel för samma 4 miljoner euro. 
Norelsk Nickels huvudägare är oligarken Vladimir Potanin, som lär höra till Vladimir Putins inre krets. Jokerit uppgav att laget är till hundra procent i finsk ägo, eftersom Norelsk Nickel har ett finskt dotterbolag, men i praktiken var det nu Potanin som finansierade Jokerit i KHL.
Efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina drog sig Jokerit ur KHL, Kurri köpte Norelsk Nickels andel av Jokerit, och Jokerit lade upp som målsättning att spela i inhemska ligan 2023–2024. Kurris bolag Jokerit Hockey Club leasade fortfarande rättigheterna till Jokerits varumärke av moderföreningen Jokerit ry, men Kurri förhandlade med Teemu Selännes konsortium om en försäljning av rättigheterna, tills förhandlingarna strandade på meningsskiljaktigheter.
Teemu Selänne låg bakom en seriös grupp investerare, som ville lyfta Jokerit tillbaka till ligan.

Teemu Selänne

Selänne var med om att lyfta Jokerit till FM-ligan som ung stjärna, slog igenom stort i NHL och hade enligt många varit den perfekta galjonsfiguren för Jokerits comeback i ligan. Selänne var tillsammans med Jokeritprofilen Keijo Säilynoja galjonsfigurer för en grupp finländska investerare som i flera månader förhandlade med Kurri, moderföreningen Jokerit ry och ligan. Tanken var att ansöka om ligalicens för säsongen 2023–2024.
Nyligen meddelade dock Naurava Narri, bolaget där Keijo Säilynoja är ordförande, att Jokerit avbrutit förhandlingarna. Enligt Helsingin Sanomat var det droppen för Selänne då Kurri meddelade att han ville ha en halv miljon euro för rättigheterna till Jokerits representationslag, diverse utrustning, samt den permitterade personalen i Jokerits kontor. En annan orsak till att förhandlingarna strandade var att det i sista stund dykt upp en annan, mystisk aktör som förhandlade med Kurri, Jokerit och ligan.
Joel Harkimo har bestridit att han är frontfigur för något konsortium. Här är han med Tiia Elg under inspelningen av Dansar med stjärnor på MTV.

Joel Harkimo

Hjallis Harkimos son är en verklig joker i leken. Enligt Ilta-Sanomat har Joel Harkimo kommit överens med Jari Kurri om rättigheterna till Jokerits representationslag. Harkimo hade också kontaktat Selänne, Säilynoja och Naurava Narri och erbjudit ett samarbete med en grupp investerare som han sade sig representera. Selännes konsortium var dock av den uppfattningen att det nya Jokerit inte får ha något som helst band till Kurri eller någon av Harkimos familjemedlemmar. Joel Harkimo har bestridit att han är frontfigur för något konsortium.
Jokerit meddelade förra veckan att rättigheterna till Jokerits varumärke flyttats över till ett nytt bakgrundsbolag, där också Jokerit ry är delägare. Hjallis Harkimo eller Jari Kurri är enligt Jokerit ry inte inblandade, men det är fortfarande oklart vem som ligger bakom bakgrundsbolaget.

Vem är den mystiska finansiären?

Joel Harkimo lär ha presenterat sig som representant för det mystiska konsortiet, och sagt till Naurava Narris representanter att han har en finansiär, men det är fortfarande oklart vem som ligger bakom det nya bakgrundsbolaget. Enligt Iltalehti har personalen i Jari Kurris bolag Jokerit Hockey Club flyttats över till det nya bakgrundsbolaget, men de har samtidigt tvingats underteckna ett sekretessavtal. De anställda är dock fortfarande permitterade.
Den nya finansiären uppges också ha varit intresserad av att köpa Helsingforsarenan. Kurri är inte längre involverad och också Jokerits A-juniorer har nu lämnat Kurris bolag för att i stället spela under moderföreningen Jokerit rys tak.
Roman Rotenberg är storägare i Helsingforsarenan.

Roman Rotenberg

FM-ligans ledning har uttryckligen sagt att Jokerit inte kan få en ligalicens innan klubben kapat alla sina band till KHL-tiden. Jokerits hemarena, den tidigare Hartwallarenan, har stått tom sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.
Roman Rotenberg och Gennadij Timtjenko är storägare i Helsingforsarenan, men det råder ett dödläge, eftersom både Timtjenko och Rotenberg har blivit belagda med sanktioner av västländerna, vilket komplicerar en försäljning. 
Enligt Iltalehti pågår det dock förhandlingar om en eventuell affär i kulisserna. Prislappen lär uppgå till 50 miljoner euro. Selännes konsortium Naurava Narri hade inga planer för Helsingforsarenan, utan var närmast intresserat av att Jokerit skulle spela i Helsingfors ishall.

ANDRA LÄSER