Meteorologen: Julen blir vit – i natt kommer första bistra köldknäppen i söder

Det har kommit 35 centimeter snö i Kajsaniemi i Helsingfors tills vidare. Snöyran drar vidare mot Lappland på tisdagen, men julen blir vit, lovar meteorologen Juha Föhr. 

Så här såg det ut i Kronohagen på tisdagsmorgonen.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
13.12.2022 09:23 UPPDATERAD 13.12.2022 14:48
– Det har inte snöat så mycket i dag utan det mesta av snön som vi har just nu kom igår, säger Juha Föhr, jourhavande meteorolog på Foreca.
I Gumtäkt, Esbo och Kaisaniemi i Helsingfors har det till och med tisdagsmorgonen landat cirka 35 centimeter snö på marken. Mest snö har det fallit i Noux, cirka 46 centimeter. 
I natt blir det kallare, upp emot 15 minusgrader och kölden fortsätter resten av veckan. Och det är kallare i till exempel Åbo än i Helsingfors på grund av ett lågtryck som kommer in från väster. 
– Som kallast i Finland är det nu i Utsjoki och Savukoski med nästan 34 minusgrader, säger Föhr. 
Men gårdagens snöyra är nu som bäst på väg vidare mot Lappland. 
– Den riktiga snöyran i södra och östra Finland är faktiskt förbi. Men i Österbotten däremot snöar det fortfarande åtminstone i några timmar till. Det är bara lättare och lokala snöfall att vänta resten av dagen och veckan, säger Föhr.
Om vi ska tro Foreca så blir det en vit jul i år! Just nu är snödjupet i Helsingfors cirka 35 centimeter och till kvällen kan det bli upp emot 15 minusgrader. Gårdagens snöyra är förbi och i nuläget som bäst på väg vidare mot Lappland.
Enligt Föhr faller den tätaste snön just nu i Österbotten och Kajanaland. 
– Eventuellt blir det uppehållsväder på fredag, men redan på lördag kommer det från väst in ett nytt snöfall och en del blåst blir det också, säger Föhr. 
Föhr understryker dock att snödjupet är svårt att utröna med exakthet, då starka vindbyar, som var fallet under gårdagen och natten, tenderar att påverka utfallet på snömängden. 
– Till exempel att den gamla snömängden förs bort av vinden och nivån då blir lägre än innan eftersom den här mätningen görs vid en viss punkt vid en viss tidpunkt. Det betyder att snömängden inte automatiskt ökar, utan det kan också vara tvärtom, säger Föhr. 
En sak som dock är allt mer säker är att vi kan vänta oss en vit jul. 
– Ja. På basis av den väderinformation som vi nu har så måste det bli en vit jul. Även om det nu skulle komma regn kan det inte komma så mycket regn att den här snömängden skulle smälta bort, säger Föhr. 
Hur har du klarat snöstormen? Skicka in tips och bilder till oss nedan. Det går även att mejla nyheter@hbl.fi.
 

ANDRA LÄSER