Finlandssvenska gymnasier toppar nationell statistik på studieframgång

Nyhetsbyrån STT har jämfört studieframgången i landets gymnasier. De svenska gymnasierna klarar sig exceptionellt bra i jämförelsen.

Gymnasiet Grankulla samskola ligger på fjärde plats.
SPT
03.12.2018 06:42 UPPDATERAD 03.12.2018 15:37
Bland de stora gymnasierna är det Katedralskolan i Åbo som toppar statistiken medan Topeliusgymnasiet i Nykarleby är på första plats bland de små gymnasierna, uppger STT på MTV:s sajt. De gymnasier som utexaminerar minst 50 studenter per år räknas som stora gymnasier.
Jämförelsen granskar resultaten i studentskrivningarna och jämför vitsorden med utgångsläget några år tidigare då de studerande började i gymnasiet. De gymnasier som har varit bäst på att förbättra de ungas studieframgång klarar sig alltså bäst i jämförelsen.
På listan över stora gymnasier lyckades Gymnasiet Grankulla samskola knipa en fjärde plats, vilket innebär att två svenska gymnasier figurerar på listan.
Bland de små gymnasier, som utexaminerar färre än 50 studenter per år, dominerar de svenska gymnasierna. Topeliusgymnasiet följs av tvåan Kristinestads gymnasium och trean Helsinge gymnasium i Vanda. På listan tio i topp figurerar hela sex svenska gymnasier med Hangö gymnasium på sjätte plats, följd av Kotka svenska samskola och Björneborgs svenska samskola på sjunde respektive åttonde plats.
Katedralskolan i Åbo klarade sig bäst i STT:s jämförelse som granskade studieframgången i landets gymnasier med fler än 50 utexaminerade studenter per år.

ANDRA LÄSER