Svensk kriminolog inte överraskad över gäng i Finland: "Varför skulle Finland vara ett undantag?"

Ta itu med gängen nu innan problemen växer till sig. Det är den svenska kriminologen Amir Rostamis råd till Finland efter domen i den gängkonflikt som eskalerat i huvudstadsregionen. Finland kan lära av Sverige, menar han.

– Framför allt ska man kolla vad vi inte gjorde.

Den svenska kriminologen Amir Rostami frågar sig varför Finland inte skulle ha gatugäng när de finns i så gott som alla länder. – Det handlar inte om att vara alarmistisk men frågan är så här: Om du har ett litet sår på din hand så vill du ju fixa det så det inte blir en infektion.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
02.06.2022 20:58 UPPDATERAD 02.06.2022 21:06
– Jag är inte förvånad över att ni har grupperingar som skulle kunna definieras som gatugäng. Jag är heller inte förvånad över att grupperingarna hamnar i konflikt. Ni kanske i dagsläget har väldigt få grupperingar. Då är det också nu som man ska analysera problemet och bekämpa och förebygga det. Det är mycket enklare när man har fem gäng än femtio eller femhundra gäng.
Så säger Amir Rostami som en hälsning till Finland efter domen tidigare i veckan i det fall där våld eskalerat mellan ett gäng baserat i östra Helsingfors, "Kurdish Mafia", och Albergabaserade "L-City".
Enligt tingsrätten uppfyller Helsingforsgänget kriterierna för organiserad kriminell sammanslutning. Därför har rätten dömt en del av de åtalade strängare. Det är veterligen första gången det görs i förhållande till ett så kallat gatu- eller stadsdelsgäng.

ANDRA LÄSER