Brother Christmas startar specialrevision av sina finanser

Uppståndelsen kring de oegentligheter som omger Brother Christmas välgörenhet har föranlett en specialrevision. Föreningen kryper nu till korset i en strävan att rentvå sitt rykte.

SPT-Mikael Sjövall
03.03.2018 15:38 UPPDATERAD 03.03.2018 15:40
– Det har riktats en lång rad grundlösa påståenden om föreningens penningaffärer i offentligheten. Det har insinuerats att det finns oegentligheter och till och med olagligheter i hanteringen av våra finanser. Jag bestrider med eftertryck dessa påståenden, säger föreningens ordförande Ari Koponen i ett pressmeddelande.
Brother Christmas har anlitat revisionsbyrån RSM Finland för att granska föreningens konton och transaktioner.
– Vi vill bevisa att vi har ärligt uppsåt genom att öppna våra konton för extern insyn, säger Koponen.
Enligt Brother Christmas pressmeddelande erbjöd föreningen hjälp till över 7 000 personer i fjol.
– Vårt bolag har en omfattande erfarenhet av specialrevisioner. Min bedömning är att jobbet kommer att ta tre till fyra veckor i anspråk, säger delägaren Tytti Saarinen på revisionsbyrån RSM Finland.
Brother Christmas har specialiserat sig på att erbjuda hjälp till dödssjuka barn. Dagstidningen Helsingin Sanomat avslöjade i ett reportage förra veckan att Brother Christmas använde 95,6 procent av de insamlade medlen till administration 2017. Brother Christmas insamlingsverksamhet inbringade sammanlagt 962 000 euro i fjol.

ANDRA LÄSER