Insändare: Vårdyrket är inte vårt kall, men en gång var det verkligen vår dröm

21.09.2022 15:15 UPPDATERAD 26.09.2022 08:45
Vi är smarta, duktiga, hårt arbetande, unga blivande sjukskötare och hälsovårdare. Dessutom fungerar vi på både svenska, finska och engelska. Vi besitter den färskaste kunskapen från vad som håller måttet för en av världens mest högklassiga utbildningar. Vi är allt som arbetsgivarna vill ha. Men bland studiekompisarna går diskussioner om att söka jobb utanför Finland, att eventuellt inte alls registrera sig i Valvira eller att helt och hållet byta bransch.
Vi är endast några månader från att ta examen och äntligen stolt kunna titulera oss som sjukskötare och hälsovårdare efter flera år av tuffa studier präglat av bland annat coronakris och krigsångest. Vi är endast några få månader ifrån att få våra papper, men plötsligt är det inte med stolthet, iver och glädje vi tar emot dem. Det är med en klump i magen och med tankarna på vilken bransch som kanske numera hellre skulle intressera. Vårdyrket är inte vårt kall, men en gång var det verkligen vår dröm.
Vi är smarta, duktiga, hårt arbetande, unga vårdproffs. Vi är allt vad arbetsgivarna vill ha, men vi kräver en förändring. Branschens rykte har länge varit dåligt, bevisligen var det möjligt att göra det ännu sämre. Vårdare har förstått sitt värde. Även regeringen har förstått vårdarnas värde genom att inse att människoliv försätts i fara utan oss. Vi belönas med tvångslagen, en riktig käftsmäll.
Så nu regeringen Marin – gör om, gör rätt. Låt oss höja yrkesstandarden, låt oss höja arbetsivern, låt oss höja lönerna.
Josefin Lindström, Åbo

ANDRA LÄSER