Färger i hemmet är som kryddor i maten

Hennes passion är färger, starka livsbejakande sprudlande färger. Färger på stolar och bord, golv och väggar. För Annie Sloan är ett färglöst rum ett dött rum.

Annie Sloan anser att vi behöver färger i vår närmiljö, i hemmet, helt enkelt för att färger står för livsglädje. Hon höll nyligen färgverkstad i Helsingfors.
Penseln löper lätt när Annie Sloan drar den över ytan. Hon har målat i hela sitt liv, först som konstmålare men sedan blev hon mer intresserad själva nyanserna och målarfärgerna, alltså substansen som utgör basen för såväl konstmåleri som vanligt vägg- och möbelmålande i vilket hem som helst.
Kontraster. En stol i stram graftigrå lever upp i närheten av en glad färg.
Grått och blått. Den starka blå väggen ger kontrast till de mer milda nyanserna av grå och turkos.
– Jag funderade över det faktum att vanligt folk gillar att måla både hus och hyllor och jag funderade på målarfärgernas kvalitet, konsistens och nyanser. I det skedet undervisade jag måleri i Holland och råkade på ett belgiskt familjeföretag som tillverkade högklassiga målarfärger för möbler och väggar, säger Sloan, som har rötter i Australien men är sedan länge bosatt i Oxford i Storbritannien.
Detaljrikedom. Väggpanelen träder fram tack vare färgerna och den målade stolen ger sting.
Våga måla. Vattenlösliga färger är lätta att hantera, och om slutresultatet inte motsvarar förväntningarna så är det enkelt att måla om.
Samarbetet med den belgiska målarfärgsfabriken resulterade för snart trettio år sedan i Sloans första målarfärger på burk. Numera tillverkas hennes utvalda skala målarfärger i 37 nyanser i Storbritannien, USA och Sydafrika. I konceptet ingår också en svit färger för väggar men nyansurvalet är något mindre.
– Målarfärgerna är matta, vattenlösliga och giftfria men själva blandningen, sammansättningen av ingredienserna, är hemlig, säger Sloan.

Inte svämma över brädden

Missionen och passionen är att främja användningen av färger. Enligt Sloan är färger i hemmet som kryddor i maten.
– För mig står färger för livsglädje och lycka. Färger bejakar livet. Jag har en väninna som hade inrett sitt hem helt i svalt elegant vitt. Hon råkade bli sjuk och kallade på husläkaren, en indier som kom hem till henne och blev alldeles ifrån sig och sade: Inte undra på att du är sjuk när du bor utan färger. Du behöver färger för att bli frisk.
Annie Sloan menar ingalunda att man ska ha ett hem där färgerna svämmar över brädden, där färgerna tar kål på varandra eller där färgerna är stridslystet närvarande.
– Färgerna ska ge lyster och krydda närmiljön. Men färgerna ska stå i harmoni med varandra, respektera varandra. Gillar du kontraster som knallröd och illgrön så ska du inte låta båda ha var sin huvudroll. Välj någondera i en mer stark nyans och tona sedan ned den andra till en underordnad, mer svag och timid kontrast. Skarpa kontraster är svåra, däremot kan man ha starka nyanser i färgskalor som hör ihop. Det finns fina färgkartor som ger exempel och så finns inspiration och idéer i allt från Instagram till Pinterest.
Våga måla. Vattenlösliga färger är lätta att hantera, och om slutresultatet inte motsvarar förväntningarna så är det enkelt att måla om.

Måla möbler

Sloan predikar inte för vissa nyanser utan är mån om att understryka vikten av att välja färger som man själv trivs med. Hon är speciellt förtjust i att sätta färg på tillvaron genom att måla möbler. Möbler som stolar, hyllor och skåp eller ännu mindre föremål som lampfötter och krukor kan man måla om enkelt ifall resultatet inte är lyckat. Att måla om alla väggar är mer arbetsdrygt.
Lager på lager. En nyans under, en annan ovanpå och så gnuggar man bort av det övre lagret för att få ett ”slitet” intryck.
Bordet är målat med schablon, stolarna lyser i mintgrön och den dova gammalrosa väggen tonar ned.
– Jag målar lika gärna en rustik pjäs i ek och ett nutida skåp från Ikea, säger hon.
Att måla en gammal skänk i ek känns som att förolämpa träslaget men Sloan avser inte att färgen ska vara heltäckande och tjock.
– Ett tunt lager färg som man gnuggar med tyg och lätt sandpapper för att få fram ådringen kan framhäva det vackra träslaget. Men ett stramt Ikeaskåp kan anta ett nytt formspråk genom ett rejält lager färg.

Färger är självförtroende

Av inhemska inredningstidningar att döma fortlever den finländska fäblessen för att inreda i färglösa nästan osynliga nyanser av beige, vitt och grått och det förvånar Annie Sloan.
– Finland har en färgstark natur, jag har en känsla av att finländarna är allt annat än färglösa och så förekommer företeelser som Marimekko som exploderar i färger, noterar Sloan och fortsätter:
– Men färger är väldigt personliga. Att använda tydliga färger förutsätter självförtroende. Fast smak och tycke och färgtradition varierar stort från land till land. Min mörka nyans i grafitgrå är väldigt efterfrågad i de nordiska länderna. I Sydeuropa får jag motsatt respons: En sådan dyster färg!

Om Annie Sloan

Annie Sloan, 69, har gett ut 25 böcker som hyllar kreativitet och äventyrslystenhet i inredning och färgsättning. Böckerna har sålt i två miljoner exemplar.
Hennes första verk från 1987, The Complete Book of Decorative Paint Techniques, anses vara banbrytande inom tekniken att måla muraler, alltså målningar som täcker hela yttervägger.
Sloans färger för till exempel möbler samt färger för innerväggar säljs i 54 länder. Möbelfärgerna fastnar även på allt från glas och keramik till marmor och mässing.
Färger och ljus skapar den visuella upplevelsen av rum och föremål. Ljusets strålning påverkar ögats uppfattning av färger.
Färger ses aldrig ensamma utan i ett sammanhang och i relation till andra färger.
Även så kallade färgblinda ser färger men på annat sätt än de flesta.
Svart, grått och vitt är okulörta färger, de andra mer eller mindre kulörta
Primärfärger är röd, gul och blå.
Habitare är mässan om inredning, design och möbler och den pågår 12-16.9 i Mässcentrum i Helsingfors.
Mässans styrka är inspiration i mångfald, samtidigt är svagheten uttryckligen det oöverskådliga utbudet som är svårt att greppa.
Föreläsningar om design och inredning tar allt större plats under mässan, nytt program varje dag.
Utöver en mässa med allt från soffor till sängar som finns att köpa bjuder Habitare på utställningar med nya formgivare och framtida föremål.
ANDRA LÄSER