En fenomenal årgång Beaujolais Nouveau är här

Vinåret 2018 var mycket lyckad i Europas vingårdar överlag. Beaujolais Nouveau är det första vinet som kommer ut på marknaden av denna årgång och det är ett utomordentligt exempel på vad som komma skall.

Georg Borgström
15.11.2018 12:50 UPPDATERAD 29.11.2018 10:54
Visst har det funnits andra fina år under 2000-talet också, men ofta har frosten skördat sin del på vårarna och volymerna har därför varit små. Andra år har regnen försvagat vinernas kvalitet. Det innevarande året är det första på länge som bjuder på både hög kvalitet och volym.
Traditionellt presenteras årets unga vin den tredje torsdagen i november, alltså i dag. Ursprungligen var det krogarna i Paris som gjorde en show av det unga vinets ankomst och då var det klang och jubeltid på varje bistro. I dag hyllas Beaujolais Nouveau över hela världen, dock under mera behärskade former.

Vinområdet Beaujolais

I det egentliga Bourgogne är det druvan Pinot Noir som härskar och mot södra delen av Rhône är det Syrah. Här i Beaujolais, i den sydligaste delen av Bourgogne, heter druvan Gamay, en rätt tunnskalig men mycket fruktig druva med låga tanniner. Gamay förekommer också i vissa delar av Loiredalen.
Vindistriktet omfattar 22 000 hektar där vingårdarna producerar 1,3 miljoner hektoliter vin. Vinerna är i huvudsak röda men det görs också lite vita viner och rosé baserade på Chardonnay.
Jordmånen består främst av granit, vilket anses vara förklaringen till att Gamay utvecklar de friska fruktsyrorna som återspeglas i det färdiga vinet.
Hälften av skörden säljs som Beaujolais Nouveau eller Beaujolais Village Neuveau, Den senare beteckningen får användas av 37 byar vars vingårdar anses bjuda på en högre kvalitet än standardversionen. Dessutom finns det tio vinbyar som får sälja under sitt eget namn, såsom Morgon eller Moulin-à-Vent.

Beaujolais Nouveau 2018

Våren var våt i år, viket betydde att vinrankorna fick tillräckligt vatten för en lyckad bladsprickning, blomning och druvbildning. Under sommaren sken solen så gott som dagligen, varken hagelskurar eller störtregn ställde till med besvär.
Resultatet blev mogna druvor med fin saftighet, utmärkt frukt, välutvecklad men behärskad syra och låga tanniner. Av detta föddes ett vin med harmoni, balans och sammetslen karaktär samt förvånansvärt vacker klarröd färg för att vara gjort på denna tunnskaliga druva.

Rödvin

439057 Beaujolais Nouveau 2018, Albert Bichot, Frankrike
Djuprött vin med vacker lyster, välutvecklad, saftig, vinös doft med lätt banan- och hallonton samt rätt fyllig smak med utmärkt fruktighet, vänliga tanniner, behärskad syra och lång efterton. Ett veganvänligt vin.
En av de bättre Beaujolais Nouveau jag har smakat på!
Pris: 9,89
Betyg: HHIII

ANDRA LÄSER