Ukrainsk motoffensiv i Cherson möter motstånd

Ukrainas militär går till motattack på flera fronter mot ryska styrkor i landets södra del. Målet är att återta hela Ukraina, säger president Volodymyr Zelenskyj och uppmanar ryska soldater att lägga ned sina vapen. Ryssland hävdar att motoffensiven misslyckas.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
TT
30.08.2022 13:40 UPPDATERAD 30.08.2022 17:24
Strider rasar i nästan hela Chersonområdet, enligt den ukrainske presidenten. Stora delar av regionen intogs tidigt i det ryska anfallskriget som inleddes för över ett halvår sedan.
– Ockupanterna ska veta att vi tänker tvinga dem förbi våra gränser. Om de vill överleva, då är det hög tid för den ryska militären att fly. Åk hem, sade Volodymyr Zelenskyj när han meddelade motoffensiven i en videosändning.
Han var nogsamt försiktigt att ge detaljer:
– Ni kommer inte att fler upplysningar från de ansvariga, då det här är krig.
Regionen Cherson, med huvudorten med samma namn, gränsar mot Svarta havet och är eftertraktad av de ryska ockupanterna. En ukrainsk motoffensiv var därmed väntad, då striderna i Donbassregionen kommit att likna ett ställningskrig.

Tvinga tillbaka dem

– Vi ska tvinga dem tillbaka, sade infanteristen Victor till nyhetsbyrån AFP:s utsände. Men den 60-årige soldatens förhoppning fördunklades av hans befäl Oleksandr som tidigare stridit i Afghanistan. Han sade att en försöken att återta Cherson blir "utdragna och komplicerade".
Ryssland, som först förnekat motoffensiven, valde på tisdagen att genom sitt försvarsdepartement säga att Ukrainas attacker misslyckats, att över 1 200 ukrainska soldater dödats och att stora mängder materiel förstörts.
Vare sig Ukrainas eller Rysslands uppgifter går att verifiera genom oberoende källor.
Det brittiska försvarsministeriet, som offentliggjort delar av sitt underrättelsematerial under den ryska invasionen, varnar för att Ryssland har förstärkt sin truppnärvaro på västra sidan om floden Dnepr den senaste månaden. Floden skär igenom staden Cherson.
Ukraina hävdar å sin sida att man lyckats förstöra "nästan alla större broar" över Dnepr i området för att stoppa ryska truppförflyttningar.
Rysk militär fortsatte sina attacker på tisdagen, med granatbeskjutning av bland annat storstaden Charkivs centrum. Minst fem personer dog i attackerna, enligt Charkivs borgmästare.

Farligt vittne

I ett sällsynt vittnesmål från den ryska militärens frontlinje berättar desertören Pavel Filatjev om bristande moral, dålig stridsutbildning och undermåligt materiel för de ryska soldaterna.
Den 43-årige före detta fallskärmssoldaten kom som asylsökande till Frankrike i helgen. Han valde att hoppa av sedan han offentligt kritiserat den ryska invasionen av ett grannland. Därmed hotades han av 15 års fängelse för att ha spridit falska nyheter.
Filatjev ingick i de första trupperna som tog sig till bland annat Cherson i februari. Efter två månader i Ukraina skickades han hem på grund av en ögoninfektion.
Han valde att inte återvända till fronten, och flydde Ryssland.
"Vi hade inga moraliska rättigheter att attackera ett annat land, speciellt inte den nation som står oss närmast", skriver han i en 141-sidig pamflett som han publicerade på sociala medier i augusti.

ANDRA LÄSER