Danmark godkänner Sverige och Finland i Nato

Sverige och Finland är nu "inbjudna medlemmar" i Nato, med undertecknade anslutningsprotokoll. Danmark blev senare på tisdagen ett av de första av de 30 medlemsländerna att ratificera protokollet. – En historisk tidpunkt i Sveriges historia, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ser på när Natochefen Jens Stoltenberg välkomnar Sveriges utrikesminister Ann Linde med en kram i Bryssel.
På tisdagsmorgonen kunde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ställa upp sig för fotografering med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och hans svenska kollega Ann Linde och de 30 Natoländernas ambassadörer.
Då hade alla undertecknat de svenska och finländska anslutningsprotokollen, vilket nu ger de två länderna status som "blivande medlemmar" – invitees, på Natoengelska.
Applåderna var glada och norske Stoltenberg är nöjd.
– Jag ser fram mot att se ytterligare två flaggor vaja högt utanför Natohögkvarteret, säger generalsekreteraren på en presskonferens efteråt.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller upp Sveriges och Finlands underskrivna anslutningsprotokoll på Natos högkvarter.

Vem blir först?

Därmed inleds nu den ratificeringsprocess då samtliga Natoländer ska godkänna anslutningen även på hemmaplan, i de olika parlamenten. Först när det är gjort, och anslutningsprotokollet arkiverats på rätt ställe i Washington, blir Sverige och Finland fullständiga medlemmar i militäralliansen.
Redan på tisdagen lämnade den danska ambassadören i Washington in de formella handlingarna till det amerikanska utrikesministeriet
”Jag är stolt över att Danmark har nått målet att välkomna Finland och Sverige in i Nato så snabbt. Detta har bara varit möjligt på grund av den stora flexibilitet vi har sett från alla partier i folketinget under hela processen", säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod i ett pressmeddelande.
Även Kanada väntas ratificera de nya medlemskapen under dagen, enligt Sveriges Ann Linde.
Sverige tar också ett rejält steg in i Nato redan nu. Personalen på Natodelegationen kommer att tredubblas när dörrarna öppnas på ett helt nytt sätt.
– Det här är ett väldigt viktigt steg. Vi får nu tillträde till ungefär 150 arbetsgrupper, all information, all post och mejl som kommer, säger Linde.
Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver under på Sveriges avsikt om att gå med i Nato inne på Natohögkvarteret i Bryssel.

Fakta | Natos utvidgningar

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.
Sedan dess har 18 länder tillkommit i följande åtta utvidgningar – och med en nionde nu på gång:
1952: Grekland och Turkiet.
1955: Västtyskland (hela Tyskland från 1990).
1982: Spanien.
1999: Polen, Tjeckien och Ungern.
2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.
2009: Albanien och Kroatien.
2017: Montenegro.
2020: Nordmakedonien.
Tidigast 2022: Finland och Sverige.
Källa: TT

ANDRA LÄSER