Uppgifter: Kinesiska ballongen nedskjuten

USA har skjutit ned den misstänkta kinesiska spionballong som synts över USA de senaste dagarna. Det uppger nyhetsbyrån AP.

En höghöjdsballong har skådats över USA de senaste dagarna.
04.02.2023 07:43 UPPDATERAD 04.02.2023 21:56
Med hänvisning till ögonvittnen meddelar AP att ballongen har skjutits ned strax utanför USA:s Atlantkust. Uppgifterna har inte bekräftats av officiella källor.
Ballongen närmade sig på lördagskvällen Atlantkusten och president Joe Biden sade att USA ska "ta hand om" den, alltmedan läget blev mer spänt.
Ballongen närmade sig på lördagskvällen Atlantkusten och under flera timmar var det osäkert hur USA skulle agera. President Joe Biden sade på lördagsmorgonen, lokal tid, att USA skulle "ta hand om" den utan att ge närmare detaljer.
Enligt CNN syntes militärflyg vid kusten i såväl North Carolina som South Carolina. Dessutom hade luftfartsmyndigheten FAA stoppat all trafik på tre flygplatser i de områden ballongen spåddes passera.
Dess bana följdes noga av såväl militär som allmänhet, och en nedskjutning var det många ville se, men militären gav tidigt besked om att inte göra det över land, bland annat på grund av risken att ballongrester faller ned på amerikansk mark och skadar människor.

Ballong i Latinamerika?

Enligt CNN syns militärflyg vid kusten i såväl North Carolina som South Carolina. Dessutom har luftfartsmyndigheten FAA stoppat all trafik på tre flygplatser i de områden ballongen tros passera.
Dessutom har ännu en misstänkt spionballong observerats, denna gång över Syd- och Centralamerika, uppger USA:s försvarsmakt.
"Vi ser rapporter om en ballong som passerar Latinamerika. Vi bedömer nu att det är en annan kinesisk övervakningsballong", säger Pentagons talesperson Patrick Ryder i ett uttalande, utan att ange ballongens exakta plats.
Vittnen i såväl Costa Rica som Colombia uppges ha sett en vit ballong som skulle var snarlik den som synts över USA. Men ingen officiell bekräftelse har kommit.
I torsdags kväll uppgav Pentagon att man i flera dagar följt en misstänkt kinesisk övervakningsballong på hög höjd över USA. Ballongens färd har gått över känsliga platser för att samla in information, enligt högt uppsatta försvarskällor.

Diplomatiska konsekvenser

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen men hävdade senare att det rör sig om en civil farkost som samlar in data i forskningssyfte. Enligt det kinesiska uttalandet har ballongen begränsad styrförmåga och har "avvikit långt från planerad kurs" på grund av vindar.
I ett senare uttalande på lördagen kallar Kinas utrikesdepartement händelsen i USA:s luftrum för en olycka helt orsakad av force majeure.
Den av USA misstänkta spionballongen fick allvarliga diplomatiska konsekvenser på fredagseftermiddagen. Utrikesminister Antony Blinkens viktiga besök i Peking skjuts på framtiden på grund av ballongen, meddelade utrikesdepartementet. Blinken uppges i samtal med Kinas utrikesförvaltning ha kallat ballongflygningen för oansvarig.
Kina å sin sida tonar ner Blinkens beslut.
"I själva verket hade varken USA eller Kina utannonserat något besök, att USA nu går ut med sitt beslut är deras sak och det respekterar vi", heter det från utrikesdepartementet.
Enligt Pentagon har liknande händelser med ballonger observerats de senaste åren.

ANDRA LÄSER