Analys: Finlands VM riskerar att ta slut i förtid – Sverige tvingas spela i en häxkittel

Finland har gått oväntat trögt i gruppspelet och Lejonen riskerar att åka ut mot Kanada i kvartsfinalen.

Sakari Manninen och Mikko Rantanen
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
25.05.2023 09:24

USA–Tjeckien, 16.20 Tammerfors

USA var en svart häst inför turneringen, men frågetecknen har rätats ut till utropstecken. Ett snabbt, oerhört energiskt och fysiskt USA saknar de stora namnen denna gång men har imponerat som kollektiv.
Casey DeSmith har varit utmärkt mellan stolparna.
T.J Tynan, en pålitlig poängslunga i AHL, har aldrig slagit igenom i NHL och 31 år gammal lär dörrarna dit ha stängts för gott. Men i VM har han varit bra.
USA har tre spelare bland de tio bästa i poängligan. Tynan, Rocco Grimaldi och Cutter Cauthier.
Amerikanerna besegrade både Finland och Sverige i gruppspelet.
Kari Jalonens Tjeckien har flugit lite under radarn i Riga då Schweiz och hemmanationen Lettland tilldragit sig det största intresset. Åkte på ett par avbräck under turneringen då ett par spelare tvingades åka hem på grund av skador, men bredden har aldrig varit ett problem inom den tjeckiska ishockeyn.
Dominik Kubalik är ingen storstjärna i NHL men i en stor roll i VM har Detroitanfallaren tagit för sig.
Kubalik bildar en oerhört farlig första kedja med Roman Cervenka och Vladimir Sobotka.
USA litar på sin expressishockey, medan Jalonen betonar kontroll och kyla. Två världar möts här.
Tips: USA vidare med uddamålet.
Roman Cervenka är en nyckelspelare i den tjeckiska offensiven.

Schweiz–Tyskland, 16.20 Riga

Schweiz var det lag som imponerade allra mest i gruppspelet med sin publikfriande och fysiska farthockey. Hade råd att låta NHL-stjärnorna Nino Niederreiter och Nico Hischier vila i den avslutande matchen mot Lettland. Förstavalet mellan stolparna, Leonardo Genoni, fick också vila.
Schweiz har spelat den bästa ishockeyn så här långt. Det gjorde laget visserligen också i fjol i gruppspelet innan laget åkte ut med 0–3 mot USA i kvarten.
Det här laget känns ändå så starkt att samma öde torde gå att undvika. Stommen i truppen kommer från den högklassiga schweiziska ligan och så fick laget mer eller mindre jackpott från NHL. Roman Josi kunde inte ansluta, men de sex NHL-förstärkningarna är alla spelare som skulle gå in med dunder och brak i övriga titelaspirerande lags toppfemmor.
Tyskland inledde med tre raka förluster mot Sverige, Finland och USA men fyra segrar i följd räckte mer än väl för en plats i kvarten.
För att Tyskland ska kunna utmana Schweiz krävs en toppinsats av målvakten Mathias Niederberger. Utöver det måste Tyskland visa kyla och tålamod då Schweiz snurrar på i anfallszon. Lyckas man hålla motståndarna nära sargen och i hörnen är mycket vunnet. Frågan är om tyskarna har kapacitet att hålla koll på de schweiziska fartvidundren.
Tips: Schweiz vinner men det kan bli jämnare än väntat.
Nino Niederreiter och Schweiz imponerade stort i gruppspelet.

Sverige–Lettland, 20.20 Riga

Sverige fick oroväckande nyheter då Rasmus Sandin utgick med befarad knäskada mot USA i gruppfinalen. 
Sverige har hittat tillbaka till en vinnande ishockey under Sam Hallams ledning. De tre åren med Johan Garpenlöv var en enda lång katastrof.
Hallam har bidragit med stadga och kontroll i Tre Kronors spel och Blågult ser bättre, och framför allt mer kontrollerat, ut än på många år.
Backen Henrik Tömmernes är oerhört viktig i speluppbyggnadsfasen och i spelet i numerärt överläge. Honom kommer Lettland att försöka sätta press på.
Sverige saknar sina stora stjärnor från NHL denna gång. Men det är inget fel på materialet. Finns gott om spelare som stigit fram under VM.
Veteranen Lars Johansson har varit utmärkt mellan stolparna. 
Kollegan Arturs Silovs axlar ett stort ansvar mellan hemmanationens stolpar. Trycket i Riga Arena kommer att vara monumentalt och stämningen smått infernalisk. Helt annat än det Finland har i Tammerfors där speakerna och discjockeyn effektivt överröstar all sorts spontanitet från den sponsortunga publikens sida.
Energiskt kommer Lettland att vara, men risken finns också för att uppladdningen blir för mycket och att hemmalaget skrinnar bort sig på isen. Sverige litar på sin systematik.
Tips: Sverige reder ut den inledande stormen och vinner med två eller tre puckar.

Kanada–Finland, Tammerfors 20.20

Två av förhandsfavoriterna. Två lag som inte imponerat hittills. Två lag som har några växlar till att ta till? 
Tämligen svårt att peka ut en solklar favorit i det här mötet. Samtliga av Kanadas spelare kommer från NHL och det är alltid en viss kvalitetsstämpel. Kanadensarna verkar stundtals ha gått för halv maskin i Riga och det har säkerligen blivit några senare kvällar i den lettiska natten för dollarmiljonärerna.
Formatet på VM är vad det är och att garvade proffs inte går i gång till hundra procent i matcher som inte gäller något är inget märkligt. Men då det vankas utslagsmatcher brukar kanadensarna vakna till liv.
Kanada förlitar på sin fysik, skridskoåkning och en hög forechecking. Ju högre intensitet i matchen, desto bättre.
Finland föll mot Sverige och USA i gruppspelet och vann resten av matcherna.
Spelmässigt har laget inte imponerat mer än stundtals och det har legat en distinkt stank av en trögflytande dieselolja över Lejonens spel. Segt, fantasilöst och påtvingat har det varit.
Mot Kanada krävs att laget höjer sig några snäpp, annars tar VM slut på torsdag kväll. Kan Finland växla upp eller är mättnadskänslan inom truppen för påtaglig?
Uppspelsfasen har vållat Finland väldiga problem då Mikko Lehtonen är den enda backen som riktigt uppfyller kraven på det delområdet. Lita på att Kanada kommer att ligga på de finska backarna som bålgetingar.
Målvakterna spelar som vanligt en avgörande roll. Emil Larmi måste höja sig. Samuel Montembeault har varit bra mellan Kanadas stolpar.
Tips: Kanada tar revansch för finalförlusten i fjol.
Kanada och Tyler Toffoli lär smälla på allt som rör sig i mötet med Finland.
Matchen refereras av HBL:s Niclas Lönnqvist i MTV3. Som expertkommentator fungerar mångårige NHL-målvakten Niklas Bäckström.

Tre finaler på kort tid mot Kanada

2022. VM-final i Tammerfors. 
Finland hade 3–1 med drygt två minuter kvar på speluret men Kanada visade sin klass genom att slå in två snabba mål och tvinga fram en förlängning. Före det hade Mikael Granlund och Joel Armia fört upp Finland i en 3–1-ledning i tredje perioden.
I förlängningen fick Finland chansen i numerärt överläge och då hittade Granlund Sakari Manninen som med ett direktskott sköt Finland till VM-guldet.
2021. VM-final i Riga.
Finland hade 2–1 i tredje perioden, men med drygt två minuter kvar att spela kvitterade Adam Henrique. I förlängningen satte Nick Paul den avgörande pucken efter att Finland spelat bort sig efter en tekning i offensiv zon.
2019. VM-final i Bratislava.
Marko Anttila blev ”Mörkö” med hela folket då den väldiga anfallaren slog in två puckar mot Kanada i finalen. Finland vann med 3–1.
Finland hade en relativt anonym trupp på benen och guldet var en skräll. Kanada matchade spelare som Stone, Marchessault, Dubois, Nurse, Couturier och många fler men tvingades ge sig mot den finska lagmaskinen.
Före VM var det anonyma laget kraftigt ifrågasatt och HBL:s dåvarande sportchef Filip Saxén beskrev till och med laget som ett av de allra sämsta Finland någonsin skickat till ett VM. Ord han bokstavligen fick äta upp senare.

ANDRA LÄSER