Hjallis Harkimo gästar Jannes pappapodd: ”Så klart blir man skrämd när man får en hjärtinfarkt”

Janne Grönroos berättar att han förberett sig med näsdukar i fickan inför att prata om faderskap med Harry ”Hjallis” Harkimo.

Hjallis Harkimo och Janne Grönroos pratar föräldraskap i det andra avsnittet av Jannes pappapodd.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
13.11.2022 09:46
När riksdagsledamoten, partiordföranden för Rörelse nu, och affärsmannen Harry ”Hjallis” Harkimo gästar det andra avsnittet av Jannes pappapodd lämnas politiksnacket och det kommande riksdagsvalet därhän.
I stället handlar samtalet bland annat om Harkimos relation till sina tre söner, sin egen pappa, och familjens betydelse när sjukdomar drabbar dem som står en närmast.
Jannes pappapodd är en satsning som görs i samarbete med HBL under hela hösten. I podden utforskar Janne papparollen i samhället ur olika perspektiv, tillsammans med åtta kända och pratglada gäster. Avsnitten finns att lyssna på Spotify, Youtube, Apple Podcast och Audible.

Missade sonens förlossning

Då Harkimo blev pappa för första gången satt han i en segelbåt på en jorden-runt-resa, medan hans fru var i förlossningssalen.
– Det var hektiska tider. Och om det är något jag ångrar i livet är det kanske främst att jag inte hann ge tillräckligt med tid åt Jolle, säger Harkimo i podden.
”Jolle” är äldsta sonen Joel Harkimo, född 1990. Efter det har ”Hjallis” även fått sönerna Leo 2001, och Dan 2004.
När Helsingin Sanomat hade en serie där de intervjuade pappor och deras söner ställde Joel upp med sin farfar istället för sin far, berättar Harkimo.
– Han sa att det var han som uppfostrade honom när han var riktigt liten, för då hade vi Jokerit och Hartwall-arenan och det ena och det andra. Så då hann vi inte tillbringa så mycket tid tillsammans, berättar Harkimo.
Det måste ha gjort ont, svarar Janne i podden.
– Klart det gjorde ont. Men man kan inte påverka det förflutna, eller jag har åtminstone inte klarat av det, säger Harkimo som sedan beskriver sin nuvarande relation med alla tre söner som nära och aktiv.
Läs också: Efter månader av hemlighetsmakeri: Joel Harkimo äger Jokerit
Jag sa åt honom att 'det spelar inte någon roll vad du tycker, om du bor här så läser du till studenten'
”Hjallis” Harkimo

Förändrar ens liv

Harkimo berättar att han varit en sträng pappa för sina söner, eftersom han tänkt att pojkarna behövt gränser för att känna sig trygga.
I avsnittet öppnar han också upp om vilken betydelse familjens nära kontakt spelat när sjukdomar drabbat personer som står honom nära. Under en resa till Sydafrika fick han själv en hjärtinfarkt, vilket gjorde att han inte fick flyga hem på två veckor. Då stannade Joel kvar på hotellet med honom.
– Vi talade mycket då. Så klart blir man skrämd när man får en hjärtinfarkt, säger Harkimo i podden.
Hans egen far gick bort i cancer. I podden berättar han också om sina känslor kring att hans bror, politikern Roy Harkimo, även drabbats av sjukdomen.
– När en kompis pappa dör beklagar man, men man fattar inte vad det går ut på sen när ens egen pappa dör, och hur mycket det förändrar ditt liv, säger Harkimo.
– Det tar hårt, det tar verkligt hårt.

”Det spelar inte någon roll vad du tycker”

I avsnittet ger Harkimo också sina synpunkter på hur en bra uppfostran ser ut. Han berättar till exempel varför man inte behöver prata om ”blommor och bin” med sina barn.
Att man inte kan styra barnens intressen eller karriärsval alltför mycket är en annan sak han tycker till om. Samtidigt kommer det fram i avsnittet att sonen Joel inte tilläts studera på yrkesskola tillsammans med sina kompisar när det begav sig.
– Jag sa åt honom att ”det spelar inte någon roll vad du tycker, om du bor här så läser du till studenten”, säger Harkimo och skrattar till.
Nästa avsnitt av Jannes pappapodd släpps torsdagen den 17.11.

ANDRA LÄSER