Brun törnskata påträffad på Karlö – första gången arten setts i Finland

Den i Europa sällsynta fågeln brun törnskata (Lanius cristatus) har påträffats på Karlö utanför Uleåborg. Det skriver Birdlife Finland i ett pressmeddelande.

Brun törnskata (Lanius cristatus) har för första gången observerats i Finland, på Karlö i norra Bottenviken. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Fågelskådaren Saana Meski observerade en okänd fågel genom fönstret i sin sommarstuga på torsdag förmiddag, när hon tittade på en havsörn som satt på en strandsten.
Saana Meski noterade en småfågel som flög förbi och satte sig i en buske där törnskatan brukar häcka. Men allt verkade inte stämma, så hon tog en bild av fågeln genom en kikare. Ornitologer kunde med hjälp av fotografiet artbestämma fågeln, det var en brun törnskata. Det här är första gången som den bruna törnskatan har påträffats i Finland.
Den bruna törnskatan påminner till sitt utseende om törnskatan, men den har färre mönster på ryggen och starkare mönster på huvudet. Brun törnskata har en rödbrun stjärt. I Europa är brun törnskata mycket sällsynt, den har observerats två gånger i Sverige och i Danmark. Den häckar i Sibirien och övervintrar i Sydostasien.
Birdlife Finland bokför fågelobservationer i Finland. Hittills har man observerat 483 vilda fågelarter. Den förra godkända observationen är från maj, då man bokförde en vitstrupig näktergal.
ANDRA LÄSER